Magyar lapoknak ment neki az orosz külügyminisztérium

augusztus 16., kedd 9:53
20

Hosszú Facebook-bejegyzést szentelt két magyar lapnak az orosz külügyminisztérium, amiért azok "diszkreditálni akarják az ukrajnai különleges katonai műveletet". Az orosz külügy a Népszavát és a HVG-t pécézte ki magának egy-egy nemrég megjelent cikk miatt.

A Népszavával az az orosz kormány baja, hogy a napilap augusztus 10-én cikket írt arról, hogy az orosz hatóságok szisztematikusan üldözik a Jehova tanúi egyház/szekta tagjait. A lap "bizarr keresztényüldözésnek" nevezi, hogy lényegében naponta indulnak eljárások az egyház tagjai ellen. Az orosz külügy szerint a cikk szerzője nem foglalkozik azzal a ténnyel, hogy az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben szélsőséges szervezetnek minősítette a Jehova tanúit, ezért kerülnek börtönbe a szervezet tagjai. Üzenik azt is, hogy ezeknek az eljárásoknak nincs semmi közük az ukrán háborúhoz. Akarom mondani, különleges hadművelethez. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ilyet a Népszava cikke sem állít, és az is szerepel a szövegben, hogy Oroszországban szélsőséges szervezetnek nyilvánították a Jehova tanúit.

A HVG-vel az az orosz külügy problémája, hogy számos, az ukrán háborúval kapcsolatos hírt vesz át a nyugati sajtóból, részben nyugati hírszerzések, elsősorban a brit hírszerzés információira alapozva. Ilyen például, hogy az orosz erők nemzetközi szerződésekben tiltott aknákkal szórják tele Ukrajnát, vagy hogy tönkre akarják tenni az ukrán áramhálózatot azzal, hogy le akarják kapcsolni arról a zaporizzsjai atomerőművet. A külügy posztja nem próbálja tagadni ezeket a híreket, inkább azzal próbálja ellenpontozni őket, hogy a HVG, sok más nyugati sajtótermékkel együtt nem hozta le az orosz kormány közleményeit arról, hogy az ukránok is használnak tiltott fegyvereket, és hogy az orosz erők mennyi mindent tesznek a zaporizzsjai erőmű védelméért, amit az ukránok az orosz kormány szerint bombáznak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt