Mostanra kezd csak visszaállni a magyarországi halálozás a járvány előtti szintre

járvány
2022 augusztus 16., 11:45

Több mutató van, amivel a koronavírus-járvány hatására lehet következtetni, ezek közül az egyik legfontosabb a többlethalálozás. Ez azt jelzi, hogy a járvány előtti időszakhoz képest mennyivel emelkedett az összes magyarországi halálesetek száma.

Másfél évig, 2020 szeptember és 2022 tavasz között a többlethalálozás - egyetlen kivétellel - meghaladta a járvány előtti 4 év havi átlagát. A legsúlyosabb időszakokban akár havi 5-6 ezerrel is. Mostanra azonban beállt a covid előtti szintre.

A KSH adatai szerint nagyjából annyian haltak meg Magyarországon májusban és júniusban, mint a járvány előtti évek hasonló időszakában. (A KSH módszertana miatt a júniusi adat a gyorsjelentéshez képest még valamivel emelkedni fog, ezzel még jobban közelítve a 2016-19 közötti havi átlagot.)

link Forrás

A fenti adatsor egyelőre nem erősíti a járványszkeptikusok egyik állandó érvét, hogy a vírusban olyan beteg idősek hunytak el, akiknek csak előrehozta a halálát a vírus. Ha ez így lenne, lennének olyan szakaszok, amikor a halálozás jelentősen alatta marad a járvány előtti szintnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.