Ingyenesek lesznek a fogamzásgátló eszközök Luxemburgban

augusztus 17., szerda 18:48
1

Hamarosan a társadalombiztosítás fogja fedezni Luxemburgban az óvszereket, fogamzásgátló tablettákat, spirálokat és még fogamzásgátló eszközöket.

A fogamzásgátláshoz való általános hozzáférés volt a 2018-as parlamenti választásokon megválasztott kormány egyik legfontosabb ígérete. Szerdán Claude Haagen szociális biztonsági miniszter elismerte, hogy a végrehajtásával kapcsolatban voltak bizonyos késedelmek.

Mint arra a Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) parlamenti képviselői nemrég rámutattak, a Nemzeti Egészségügyi Alap (CNS) igazgatótanácsa 2020 januárjában hagyta jóvá az egészségügyi minisztérium által kidolgozott tervezetet. Ezt követően csak 2021 őszén nyújtották be a javaslatot az illetékes bizottságnak.

Haagen szerint a késedelemért a koronavírus-járvány a felelős. „A világjárvány számos szakpolitikai javaslatot késleltetett, ezzel a törvénytervezettel sem az eredeti ütemterv szerint haladtunk" - mondta a miniszter.

A munka újraindult, és a végleges javaslat várhatóan 2022 őszén készül el, és majd 2023 elején lép hatályba. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a férfi és női óvszerek, spirálok, pesszáriumok, méhnyakfedők, valamint a fogamzásgátló gyógyszerek költségeit hamarosan a társadalombiztosítás fedezi majd.

Az eredeti tervek szerint a biztosítás nem fedezte volna a méhen belüli eszközök felszerelésének és eltávolításának költségeit. Ezt módosítják majd, hogy az eszközök behelyezése is ingyenes lesz.

A tervek szerint a női meddővé tétel és a vazektómia (férfiak művi meddővé tétele) is benne lesz a biztosításban, beleértve a nem orvosi okokból történő sterilizációt is. A cél az, hogy minden érintett - „az orvossal való konzultációt követően" - a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert választhassa. (RTL Today)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt