Letartóztatták a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetőségi tagját

sport
2022 augusztus 17., 08:42
comments 1

Korrupció gyanújával letartóztatták Takahasi Harujukit, a tavalyi tokiói olimpia szervezőbizottságának korábbi vezetőségi tagját.

Harajuki Takahasi 2020. március 30-án Tokióban.
photo_camera Harajuki Takahasi 2020. március 30-án Tokióban. Fotó: Issei Kato/AFP

A japán államügyészség szerint a 78 éves sportdiplomata kenőpénzt fogadott el az Aoki Holdings cégtől. Sajtóértesülések szerint Takahasi 45 millió jent (132 millió forint) kapott a ruhaipari konzorciumtól, miután az egyik általa vezetett cég tanácsadói szerződést kötött a főként öltönyöket gyártó Aokival, ami a nagy divatcégeket megelőzve végül általános meglepetésre megnyerte a japán olimpikonok formaruhájáért kiírt pályázatot.

Az ügy felgöngyölítése után letartóztatták Aoki Hironorit, a vállalat korábbi ügyvezetőjét és további két embert is.

Takahasi korábban lobbistaként több millió dollárt vett fel a pályázati bizottságtól, amiért közreműködött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottságának meggyőzésében, hogy a japán főváros kapja meg a nyári játékok rendezési jogát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.