Mesterségesen próbálnak esőzéseket csinálni Kínában

külföld
2022 augusztus 17., 16:29
comments 11

A kínai hatóságok megpróbálnak mesterséges esőzéseket előidézni Közép- és Délnyugat-Kína egyes részein, írja a BBC. Kínában is hőhullám van, és az aszály is nagy. A Jangce folyó vízállása rekord alacsony, egyes szakaszokon a szokásos csapadékmennyiség kevesebb, mint a fele esett.

A vízenergia-tározók akár a felére is csökkenhetnek a szárazság miatt, mondják a hatóságok. Ugyanakkor a légkondicionáló berendezések iránti megnövekedett kereslet rendkívüli nyomás alá helyezi az áramszolgáltatókat.

Azért, hogy leküzdjék az aszályt és a vízhiányt, számos tartományban vegyi anyagokat szállító rakétákat lőttek fel az égbe. Az esőkészítő erőfeszítéseket azonban jelentősen akadályozza a felhőzet hiánya.

photo_camera Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Eközben Szecsuánban és a szomszédos tartományokban a hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot. A kormányhivatalokat arra kérték, hogy a légkondikat legfeljebb 26 Celsius-fokos hőmérsékletre állítsák. A dolgozókat arra is megkérték, hogy lehetőség szerint inkább a lépcsőházakat használják a liftek helyett.

Az 5,4 millió fős Dazhou városában háromórás áramkimaradások is voltak, jelentette a helyi média. Azt írják, hogy a tartománybeli gyárak kénytelenek voltak csökkenteni a termelést vagy leállítani a munkát, hogy a háztartások áramellátása biztosítva maradjon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.