Mesterségesen próbálnak esőzéseket csinálni Kínában

augusztus 17., szerda 16:29
12

A kínai hatóságok megpróbálnak mesterséges esőzéseket előidézni Közép- és Délnyugat-Kína egyes részein, írja a BBC. Kínában is hőhullám van, és az aszály is nagy. A Jangce folyó vízállása rekord alacsony, egyes szakaszokon a szokásos csapadékmennyiség kevesebb, mint a fele esett.

A vízenergia-tározók akár a felére is csökkenhetnek a szárazság miatt, mondják a hatóságok. Ugyanakkor a légkondicionáló berendezések iránti megnövekedett kereslet rendkívüli nyomás alá helyezi az áramszolgáltatókat.

Azért, hogy leküzdjék az aszályt és a vízhiányt, számos tartományban vegyi anyagokat szállító rakétákat lőttek fel az égbe. Az esőkészítő erőfeszítéseket azonban jelentősen akadályozza a felhőzet hiánya.

Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Eközben Szecsuánban és a szomszédos tartományokban a hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot. A kormányhivatalokat arra kérték, hogy a légkondikat legfeljebb 26 Celsius-fokos hőmérsékletre állítsák. A dolgozókat arra is megkérték, hogy lehetőség szerint inkább a lépcsőházakat használják a liftek helyett.

Az 5,4 millió fős Dazhou városában háromórás áramkimaradások is voltak, jelentette a helyi média. Azt írják, hogy a tartománybeli gyárak kénytelenek voltak csökkenteni a termelést vagy leállítani a munkát, hogy a háztartások áramellátása biztosítva maradjon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt