„Fogja be a száját" - javasolja Kim Dzsongun húga a dél-koreai elnöknek

külföld
2022 augusztus 19., 07:16

Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun nagy hatalmú húga pénteken azt üzente a dél-koreai elnöknek, hogy „fogja be a száját”, miután az ismét gazdasági segítséget ajánlott fel Észak-Koreának, ha leszereli az atomfegyvereit.

„Jobb lett volna, ha befogja a száját, ahelyett, hogy ostobaságokat beszél" - mondta Jodzsong. „Egyszerűnek és gyerekesnek" nevezte Jun Szogjolt amiért azt gondolja, hogy gazdasági együttműködésért lecserélheti Észak-Korea becsületét és atomfegyvereit.

Kim Dzsongun és Kim Jodzsong
photo_camera Kim Dzsongun és Kim Jodzsong Fotó: KOREA SUMMIT PRESS POOL/AFP

A dél-koreai elnök azt is szorgalmazta, hogy országa növelje katonai elrettentő erejét Észak-Koreával szemben. Ennek érdekében Dél-Korea újraindította a régóta felfüggesztett közös hadgyakorlatokat az Egyesült Államokkal.

Az észak-koreai válasz erre az volt, hogy a közös hadgyakorlatok is azt mutatják: a szövetségesek nem őszinték, amikor diplomáciát emlegetnek. Ezért nem fognak tárgyalni a dél-koreai elnökkel.

Kim Dzsongun húga az utóbbi években Dél-Korea hangos kritikusává vált, egyes szakértők szerint „rossz zsarut" játszik bátyja visszafogottabb nyilatkozataihoz képest. A pénteki nyilatkozat az eddigi legkeményebb személyes támadása Jun ellen, de ebben a hónapban egy káromkodásokkal teli közleményt is kiadott, amiben a délieket okolta az északi koronavírus-járvány kitöréséért, és „halálos megtorlással" fenyegetett. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.