„Fogja be a száját" - javasolja Kim Dzsongun húga a dél-koreai elnöknek

külföld
augusztus 19., 7:16

Kim Jodzsong, az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun nagy hatalmú húga pénteken azt üzente a dél-koreai elnöknek, hogy „fogja be a száját”, miután az ismét gazdasági segítséget ajánlott fel Észak-Koreának, ha leszereli az atomfegyvereit.

„Jobb lett volna, ha befogja a száját, ahelyett, hogy ostobaságokat beszél" - mondta Jodzsong. „Egyszerűnek és gyerekesnek" nevezte Jun Szogjolt amiért azt gondolja, hogy gazdasági együttműködésért lecserélheti Észak-Korea becsületét és atomfegyvereit.

photo_camera Kim Dzsongun és Kim Jodzsong Fotó: KOREA SUMMIT PRESS POOL/AFP

A dél-koreai elnök azt is szorgalmazta, hogy országa növelje katonai elrettentő erejét Észak-Koreával szemben. Ennek érdekében Dél-Korea újraindította a régóta felfüggesztett közös hadgyakorlatokat az Egyesült Államokkal.

Az észak-koreai válasz erre az volt, hogy a közös hadgyakorlatok is azt mutatják: a szövetségesek nem őszinték, amikor diplomáciát emlegetnek. Ezért nem fognak tárgyalni a dél-koreai elnökkel.

Kim Dzsongun húga az utóbbi években Dél-Korea hangos kritikusává vált, egyes szakértők szerint „rossz zsarut" játszik bátyja visszafogottabb nyilatkozataihoz képest. A pénteki nyilatkozat az eddigi legkeményebb személyes támadása Jun ellen, de ebben a hónapban egy káromkodásokkal teli közleményt is kiadott, amiben a délieket okolta az északi koronavírus-járvány kitöréséért, és „halálos megtorlással" fenyegetett. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt