Alekszej Navalnij: Ez történik, ha sikertelenül kensz be néhány alsónadrágot novicsokkal

külföld
2022 augusztus 20., 14:40
comments 17
Alekszej Navalnij a lefortovói bírósági meghallgatásán február 21-én.
photo_camera Alekszej Navalnij a lefortovói bírósági meghallgatásán február 21-én. Fotó: Mihail Voszkreszenszkij/Sputnik via AFP

Két éve mérgezte meg Alekszej Navalnijt az FSZB, amit később maga az orosz ellenzéki politikus buktatott le. Az azóta koholt vádakkal bebörtönzött és a börtönben zaklatásnak kitett Navalnij az évfordulóra összefoglalta, mi történt azóta:

  1. Soha nem indítottak büntetőeljárást, bármit is állított Putyin. Nem volt hivatalos vizsgálat.
  2. Még mindig nem érti, hogy az orosz hatóságok álláspontja az-e, hogy „Navalnijt nem novicsokkal mérgezték meg, magától esett kómába” vagy „Navalnijt novicsokkal mérgezték meg, bár nem mi voltunk, hanem provokációként a nyugati titkosszolgálatok voltak”. A tisztviselők legfelülről (azaz Putyintól) szigorúan ragaszkodnak mindkét verzióhoz egyszerre.
  3. A gyilkosok csoportjának szinte valamennyi közvetlen résztvevőjét megtalálták és azonosították. Mindannyian FSZB-tisztek. Bebizonyosodott, hogy több sikertelen mérgezési kísérletért (Dmitrij Bikov, Vlagyimir Kara-Murza) és több sikeres gyilkosságért (Nikita Iszajev, Timur Kujasev, Ruszlan Magomedragimov) is ők a felelősek. Ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa.
  4. Az FSZB-tisztek csoportjából senkit sem állítottak bíróság elé. Kivéve Konsztantyin Kudrjavcevet, a vegyészt, aki telefonon elmondta Navalnijnak a merénylet részleteit. „Eltűnt, és úgy tűnik, egyszerűen meggyilkolták” – írja Navalnij.
  5. Az elítélt azt írja: „A Kreml annyira besózott, hogy túléltem, hogy előbb 3,5 évre börtönbe zártak, majd 9 évre meghosszabbították a mandátumomat.”
  6. Ez az egész helyzet magát Putyint és rendszerét is olyan mértékben leleplezte, hogy nemcsak a kriminalitást, hanem rendszere működésképtelenségét és kudarcát is megmutatta, és nyilvánvalóan mély hatást gyakorolt Oroszország egész politikai rendszerére.
  7. „A rendszer levetett minden álcát, és 2021 január végére fenntartások nélkül teljesen elnyomóvá és tekintélyelvűvé vált. Ez történik, ha sikertelenül kensz be néhány alsónadrágot novicsokkal” – zárja az írását Navalnij.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.