Elmarad a tűzijáték

belföld
2022 augusztus 20., 11:34
comments 34

Az előrejelzett időjárási körülmények között nem biztonságos a tűzijáték megtartása - írja Kovács Zoltán a Facebookon.

„Az előzetes tájékoztatásnak megfelelően, az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs 12 órakor ülést tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték-, és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján megállapította, hogy a 21 órára tervezett tűzijáték biztonságos megrendezéséhez szükséges feltételek nagy valószínűséggel nem teljesülnek, így annak elhalasztásáról döntött. A tervek szerint a tűzijáték új időpontja 2022. augusztus 27. szombat, 21 óra” - írja.

Nem először fordul elő, hogy lemondják a tűzijátékot és később tartják meg: 2002-ben az árvíz miatt maradt el az augusztus 20-i durrogtatás, és helyette augusztus 31-én tartották.

A tűzijáték elhalasztása mellett az operatív törzs döntött még arról, hogy:

  • Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyével történt előzetes egyeztetést követően az operatív törzs azt javasolja, hogy a ma 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a Szent István tér helyett a Szent István Bazilikában tartsák meg. Szentmisét követő körmenet helyett az operatív törzs azt javasolta, hogy a Szent István-bazilikában, a kihelyezett Szent Jobb ereklye előtt zenés imaórát tartsanak.
  • A mai és holnapi napra jelzett barátságtalan időjárás fényében az operatív törzs arról is döntést hozott, hogy a több, mint 20 helyszínen zajló programsorozat további elemeinek folytatásáról és megtartásáról a helyszínek szervezőinek megítélése alapján dönt.

Kovács Zoltán végül pedig arra kérte a rendezvényeken résztvevőket, hogy tájékozódjanak az időjárás változásairól mielőtt útnak indulnak.

Az operatív törzs péntek este döntött úgy, hogy a rendezvényszervezőkre bízzák, hogy a rossz idő ellenére lebonyolítják-e az augusztus 20-i rendezvényeket. A rendezvény szervezői úgy döntöttek, hogy délig figyelgetik az időjárás-előrejelzést, aztán összeül az operatív törzs és eldöntik, hogy megtartható-e az esti tűzijáték.

A rossz idő miatt korábban már lefújták a légi parádét, de azért három vadászgép elhúzott a Kossuth tér felett, miközben ott felvonták a zászlót és a tiszteket avatták.

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő országos gazdatüntetést hirdetett meg augusztus 20-ára, hogy felhívja a figyelmet az aszály miatt károsult gazdákra. Reggeli videós üzenetében arra kérte a tüntetni vágyó gazdákat, hogy ne induljanak még el, csak akkor, ha bejelentik, hogy elmarad a tűzijáték. A terv ugyanis az, hogy elfoglalják a pesti alsó rakpartot, amit korábban a rendőrség a tűzijátékra hivatkozva tagadott meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.