Káosz a viharban: idő előtt ért véget a 25 km-es nyíltvízi úszóverseny a római Eb-n

sport
2022 augusztus 20., 16:11

Elképesztő körülmények között, idő előtt befejeződött a nyíltvízi úszók 25 km-es versenye a római Európa-bajnokságon.

A délután egyre erősödő szél hatalmas hullámokat kavart Ostia tengerpartján – emiatt egyébként már a csütörtöki és a pénteki nap küzdelmeit is elhalasztották –, és a hullámok összevissza dobálták a kísérő hajókat, de a célként szolgáló vízi egységet is szétbontották, illetve elmozdították a helyéről.

Bő 3,5 óra úszás után a sajtóközpontban először elterjedt a hír, hogy lefújták a viadalt, ennek ellenére sokáig még jó néhányan a vízben tempóztak, majd ők is kiúsztak. Voltak olyanok, akik áthaladtak a célon és a biztonság kedvéért rácsaptak a táblára.

A négy magyar közül nem sokkal a kaotikus jelenetek előtt jött ki a vízből a hazai rendezésű vébén bronzérmes Gálicz Péter és Vas Luca. Mellettük Sárkány Zalán és Balogh Vivien volt ott a mezőnyben.

„Ez katasztrófa, azt mondták a radar alapján délutánra csökken majd a szél, ezért kezdünk ebben az időpontban. Ehhez képest volt olyan pillanat, amikor azt hittem meghalok, egy szituációban öten kellett, hogy megfogjuk az egyik hajót, hogy ne dőljön ránk” – mondta a vegyes zónában a magyar újságíróknak Balogh Vivien.

Az MTI kérdésére, hogy akkor miért nem adta fel inkább, rendkívül harciasan azt válaszolta:

„Az nem opció, fradista vagyok, küzdeni mindig, feladni soha.”

Azt mondta, azt sem tudták, hol tartanak, kb. 20 perccel a vége előtt szóltak neki, hogy le fogják fújni a viadalt, de a hivatalos jelzést (keresztbe tett zászló) is csak a jet-skis kísérőtől, nem pedig hivatalos személytől kapták.

Balogh azt mondta, ugyan biztosan nem tudja kipihenni magát, de ott lesz vasárnap 10 km-en.

photo_camera Az olasz Dario Verani értetlenül ál a vízben Fotó: Vincenzo Pinto/AFP

A 19 éves Sárkány Zalán a verseny egy részében a 2. helyen tempózott, a kaotikus befejezéssel kapcsolatban egy másik furcsaságot is elárult: „Két körrel a vége előtt két olasz úszott előttem, szerintem ők tudták, hogy le lesz fújva a verseny, és nem jöttek ki inni, ezért én sem tettem. Majd megálltak ott, ahol a verseny előtti eligazítás alapján kellett ilyen esetben. Utána aztán valamiért mégis tovább mentünk, fogalmam sincs mi történt.”

Frissítés: A szervezők először csak annyit közöltek, hogy a versenyt megállították, majd a versenyzők biztonságos partra érkezéséről számoltak be. Nagyjából három órával a kaotikus befejezés után hivatalosan is bejelentették, hogy nem hirdetnek végeredményt. A vasárnapi programról egyelőre nincsenek információk. Az eredeti forgatókönyv szerint vasárnap 10 órakor rendeznék az olimpiai számot, azaz a 10 kilométeres versenyt, míg 16 órától a váltók küzdelmeit bonyolítanák le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt