Két újabb gabonát szállító hajó hagyta el Ukrajnát

háború
2022 augusztus 20., 08:47

Két újabb gabonát szállító hajó hagyta el az ukrajnai Csornomorszk kikötőjét - közölte szombaton a török védelmi minisztérium. Így összesen 27 hajó hagyta el már Ukrajna fekete-tengeri kikötőit az ENSZ által közvetített gabonaexport-megállapodás keretében.

A Zumrut Ana és az MV Ocean S nevű hajó augusztus 20-án indult útnak, 6300 tonna napraforgóolajjal, valamint 25 ezer tonna búzával megrakodva - számolt be a biztonságos áthaladás lehetővé tételére létrehozott közös koordinációs központ egy közleményében.

Az ukrán tengeri kikötők hatósága szombaton bejelentette, hogy három ukrán tengeri kikötőben megkezdték az élelmiszerek berakodását hét hajóra, amelyek 66 500 tonna búzát, kukoricát és napraforgóolajat szállítanak majd.

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők - a szállítmányok számára létfontosságú útvonal - zárva voltak, ami felhajtotta az élelmiszerárak világszintű emelkedését és hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten.

A Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát.

A hatóság a Facebook közösségi oldalon bejelentette, hogy a csornomorszki kikötőbe érkezett az Andan Toplak, a Filyoz és a Maranta szállítóhajó, míg Odesszában megkezdték a Ganosaya és a Kubrosli Y rakodását. A tájékoztatás szerint az ukrán eredetű élelmiszereket Franciaországba, Hollandiába, Szudánba és Törökországba szállítják.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter pénteken közölte, hogy további tíz teherhajót rakodnak meg gabonával az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és készítik elő a szállításra. Hozzátette, három ukrán kikötőből már 630 ezer tonna mezőgazdasági terméket szállítottak el eddig. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.