Letartóztatták a volt mexikói főügyészt 43 eltűnt diák miatt

külföld
2022 augusztus 20., 05:55
comments 5

Pénteken az otthonában letartóztatták a volt mexikói főügyészt, Jesús Murillot, 43 diák 2014-es eltűnésével kapcsolatban. Jesús Murillot eltűnések, kínzás és az igazságszolgáltatás akadályozása vádjával tartják fogva.

2014. szeptember 26-án egy tanítóképzős diákokkal teli buszt tűz alá vett egy mexikói rendőri egység, majd a diákok eltűntek. Mexikóban országos felháborodáshoz vezetett az eset, több tüntetésen tízezrek követelték, hogy a hatóságok sürgősen derítsék fel az ügyet.

A nyomozás sokáig semmilyen eredményt nem hozott, aztán kiderült, hogy a rendőrök, akik elhurcolták a diákokat, mexikói bandákkal hozhatók kapcsolatba. Sőt, az akkori gyanú szerint a rendőröket a Guerrero államban található Iguala város (ide jártak a tanítóképzősök) polgármestere és a felesége bérelték fel.

A rendőrök később átadták a diákokat egy helyi bűnbanda tagjainak, akik végeztek velük, majd egy szeméttelepen elégették a holttesteket, a maradványokat pedig egy folyóba dobták. A mexikói rendőrség mindössze három diák maradványait tudta azonosítani, ezután hallgatta ki gyanúsítottként a feltételezett tettes bűnbanda tagjait. Közülük hárman beismerték a bűntényt.

photo_camera Jesús Murillo. Fotó: YURI CORTEZ/AFP

Murillo 2012 és 2015 között volt főügyész, ez idő alatt felügyelte az eltűnt gyerekek ügyében zajló, erősen kritizált nyomozást. Nemzetközi szakértők szerint a hivatalos vizsgálat tele volt hibákkal és visszaélésekkel, beleértve a tanúk kínzását is. Amikor 2018-ban Andrés Manuel López Obrador lett az elnök, akkor megígérte, hogy tisztázza a guerreroi ügyet.

Murillo letartóztatására egy nappal azután került sor, hogy Mexikó legfelsőbb emberi jogi tisztviselője, Alejandro Encinas „állami bűncselekménynek” nevezte az eltűnéseket, amelyekben helyi, állami és szövetségi tisztviselők is részt vettek.Encinas kijelentette, hogy a diákok eltűnéséért a kormányzati hatóságok és a bűnözőcsoportok tehetők felelőssé. Peña Nieto elnök adminisztrációjának legmagasabb szintjei megpróbáltak elfedni, hogy mi történt, beleértve a bűnügyi helyszínek megváltoztatását, valamint a hatóságok és a bűnözők közötti kapcsolatok elrejtését. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.