Petr Fiala: Csehország érdeke az orosz imperializmus megállítása

háború
2022 augusztus 22., 12:28

Csehországnak az az érdeke, hogy végre sikerüljön megállítani az orosz imperializmust, és hogy minél kisebb veszteségekkel vészelje át az ukrajnai háborút – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök a nagykövetek éves értekezletének megnyitásakor Prágában.

A kormányfő azt mondta, a mostani féléves cseh EU-s elnökség alatt Prága erőfeszítéseket tesz, hogy nagyobb nemzetközi nyomás alá helyezzék Moszkvát, ugyanakkor nagy figyelmet szenteljenek arra, hogy előkészítsék Ukrajna újjáépítését.

Fiala szerint a cseh diplomácia előtt álló legnagyobb kihívás a példa nélküli energiaválság megoldása. „Csehországnak feltétlenül át kell alakítania az úgynevezett energiamixét, és meg kell teremtenie energiafüggetlenségét” – mondta, felszólítva a diplomatákat, hogy a következő időszakban az energia kérdése legyen tevékenységük középpontjában. A cseh diplomatáknak nemcsak új energiaforrásokat kell keresniük, hanem olyan beruházásokat is, amik hozzájárulnának a cseh gazdaság korszerűsítéséhez és átalakításához.

Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke.
photo_camera Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke. Fotó: LUKAS KABON/Anadolu Agency via AFP

Petr Fiala azt mondta, az energiahordozókat és a nyersanyagokat Oroszország fegyverként használja az EU ellen. „Ezért összeurópai megoldásokra van szükség, és ez nagy próbája lesz kölcsönös szolidaritásunknak” – mondta a miniszterelnök, aki szerint „ha az Európai Uniónak csak egyetlen tagja is lényegi problémákba ütközik, akkor fokozatosan a többiek is beesnek a szakadékba”.

Az Európai Unió Tanácsának szavazási szabályaival kapcsolatban a cseh kormányfő elmondta: a mostani konszenzusos döntéshozatal ugyan gyakran hosszadalmas, de ha megszületik az egyezség, akkor a megegyezés szilárdabb. Fiala nem tartaná szerencsésnek, ha a konszenzusos döntéshozatal elve lényegesen módosulna.

Mikulás Bek európai ügyekért felelős miniszter júniusban bejelentette, hogy Csehország elnöksége alatt kérdőíveket küld ki a tagállamoknak, hogy megtudja, milyen területen tudják elképzelni a konszenzusos döntéshozatal helyett a többségi szavazást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.