Lenyűgöző felvételt készített a Jupiterről a James Webb űrtávcső

TUDOMÁNY
2022 augusztus 23., 06:49
comments 2

A felvételek még júliusban készültek, és soha korábban nem tapasztalt minőségben lehet általuk rácsodálkozni a Naprendszer legnagyobb bolygójára. Viharok, a gyűrűk és a holdja is jobban kivehető, mint bármikor korábban, sőt, még a sarki fények is látszódnak.

photo_camera Fotó: NASA

A Nagy Vörös Folt néven ismert anticiklon, a Jupiter jellegzetes légköri formációja is tisztán kivehető. Ez az anticiklon elég nagy ahhoz, hogy az egész Földet el tudná nyelni. A kutatást többek között vezető csillagász, a kaliforniai Berkeley kutatója, Imke de Pater közleményében arról beszélt, hogy sosem láthatták még így a Jupitert, lenyűgöző az egész. Nem is számítottak arra, hogy ennyire jó felvételeket kapnak majd.

Az infravörös felvételeket mesterségesen színezte tovább az amerikai-francia kutatócsapat. A 10 milliárd dollárból készült James Webb űrtávcső tavaly év végén indult el útjára, és a nyár kezdete óta pásztázza a világűrt. (NASA, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.