Bolsonaro ünnepélyesen fogadta Brazília első császárának szívét

idióta rekordok
2022 augusztus 24., 13:51
comments 2

Nagy pompával, államfőnek kijáró tiszteletadással fogadták Brazíliában az ország első császára, I. Péter bebalzsamozott szívét, amelyet a függetlenség 200. évfordulójának megünnepléséhez adott kölcsön Portugália bő két hétre.

A 187 éves relikvia kedden egy nyitott Rolls-Royce-ban érkezett a brazil elnöki palotához, amit látványos menet, díszsortűz, korabeli uniformist viselő lovaskatonák, az égboltra szívet rajzoló vadászgépek és egyéb látványosságok kísértek. Az uralkodó szívét őrző kétkilós aranyurnát Jair Bolsonaro elnök és felesége, Michelle üdvözölte a brazíliavárosi államfői palotában.

photo_camera Az égre rajzolt szív. Fotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado via AFP

I. Dom Pedro, avagy I. Péter brazil császár 1822-től 1831-ig volt Brazília uralkodója. Emellett IV. Péter néven Portugália királya is lett 1826-ban. Ő kiáltotta ki Brazília függetlenségét 1822. szeptember 7-én, ezért adták neki a Libertador (Felszabadító) nevet.Dom Pedro gyermekkorától kezdve Brazíliában élt, miután 1807-ben a portugál királyi család Napóleon seregei elől oda menekült. I. Péter alkotmányos monarchiát hozott létre Brazíliában, de csak kilenc évig uralkodott, mert Napóleon veresége után visszatért Portugáliába, ahol meghiúsította az abszolút monarchia helyreállítására tett kísérleteket. 1834-ben bekövetkezett halála után mindkét országban a szabadelvű értékek védelmezőjeként ünnepelték.

A volt uralkodó szívét a portói Nossa Senhora da Lapa templomban őrzik. Testét - a szíve nélkül - Portugáliában temették el, majd 1972-ben, a brazil függetlenség 150. évfordulója alkalmából földi maradványait Brazíliába szállították, ahol Sao Paulóban, a Függetlenségi Emlékmű kriptájában helyezték el.

photo_camera Jair Bolsonaro elnök I. Dom Pedro szívével Fotó: WILTON JUNIOR/Agência Estado via AFP

Az ereklye, amely hétfőn érkezett Brazíliába a brazil légierő gépén, első ízben hagyta el Portugália területét. Szeptember 8-áig lesz kiállítva a brazil külügyminisztérium épületében a függetlenség 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként, majd visszakerül Portóba.

Bolsonaro elnököt bírálói a nemzeti szimbólumok kisajátításával vádolják, szerintük a függetlenségnapi ünnepségeket és a történelmi relikviát is arra használja ki, hogy megerősítse pozícióját a közelgő választások előtt. A kormány nem közölte az ereklye Brazíliába szállíttatásának költségeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.