Egy texasi bíró blokkolta a Biden-kormányzat sürgősségi abortusz-irányelvét

Egészségügy
2022 augusztus 24., 15:45
comments 7

Megakadályozta egy texasi szövetségi bíró, hogy az államban alkalmazzák az új iránymutatást, ami előírja a kórházak számára, hogy az állami tiltástól függetlenül sürgősségi abortuszt nyújtsanak a nőknek. James Wesley Hendrix bíró szerint az amerikai egészségügyi minisztérium (HHS) iránymutatása túlmutat a szövetségi törvény szövegén.

A bíró végzése alapján Texasban nem hajtható végre a Vészhelyzeti Orvosi Ellátásról és az Aktív Munkáról szóló törvény a szövetségi Egészségügyi Minisztérium olvasatában, ahogy a minisztérium két abortuszt ellenző orvoscsoport ellen hozott végzése sem. Bár Hendrix szövetségi bíró, a minisztériumi iránymutatás végrehajtását nem szövetségi szinten, csak Texasban korlátozta.

Az iránymutatást azt követően hozták, hogy Joe Biden elnök júliusban aláírta azt a végrehajtási rendeletet, ami megkönnyíti a terhességmegszakítással kapcsolatos szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A Legfelsőbb Bíróság június 24-én hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, eltörölve ezzel országos szinten a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát.

Az abortuszszolgáltatások már nem elérhetők Texasban, július 2-án életbe lépett a tilalom.

Döntésében Hendrix, Donald Trump korábbi republikánus elnök kinevezettje azt mondta, hogy a Biden-féle iránymutatás túlságosan kiterjesztette azt az 1986-os szövetségi törvényt, amely azt hivatott biztosítani, hogy a kórházak sürgősségi orvosi ellátást nyújtsanak a szegények és a biztosítással nem rendelkezők számára. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.