Elárverezték egy orosz oligarcha lefoglalt luxusjachtját

háború
2022 augusztus 24., 04:38

Elárverezték egy szankciók által sújtott orosz oligarcha 75 millió dollár értékű szuperjachtját kedden. A gibraltári kikötőben álló hajó volt az első, amelyet eladtak azóta, hogy az ukrajnai invázió miatt lefoglalták a Putyin-barát oligarchák jachtjait.

Az Axioma névre keresztelt hajót a gibraltári hatóságok márciusban foglalták le, a bevételből azonban nem az ukránokat fogják támogatni, hanem egy amerikai befektetési bank, a JP Morgan kapja meg, amely azt állította, hogy a tulajdonos, Dmitrij Pumpjanszkij 20 millió dollárral tartozik neki, és lemondott a kölcsön feltételeiről.

A Reuters belenézett bírósági iratokba, ezek szerint a JP Morgan 20,5 millió eurót kölcsönzött a Brit Virgin-szigeteken jegyzett Pyrene Investments Ltd-nek, amely a Furdberg Holding Ltd. tulajdonában volt. A Furdberg tulajdonosa Pumpjanszkij, aki kezesként vállalta a kölcsönt.

Az 58 éves oligarchát, akinek vagyona a Forbes magazin szerint kétmilliárd dollárra becsülhető, Nagy-Britannia és az Európai Unió nem sokkal az ukrajnai invázió után szankcionálta.

A 72,5 méter hosszú hajót a Gibraltári Admiralitási Bíróság zárt licitrendszeren keresztül árverezte el, a licitet kedd délig elektronikusan kellett elküldeni – közölte a bíróság szóvivője. Hozzátették, összesen 63 ajánlat érkezett a hajóra, amelyek elbírálása 10-14 napot vesz igénybe.

A hajó hat fényűző vendégkabinnal, úszómedencével, 3D-s moziteremmel, edzőteremmel, jakuzzival és teljesen felszerelt gyógyfürdővel rendelkezik.

link Forrás

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.