Őrizetbe vették Jekatyerinburg volt polgármesterét

háború
2022 augusztus 24., 05:45
comments 1

Őrizetbe vették Jevgenyij Rojzman volt jekatyerinburgi polgármestert a lakásán az ellene az orosz fegyveres erők lejáratása címén indított büntetőeljárás keretében.

Lejla Guszeinova, Rojzman asszisztense a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, az ellenzéki politikus jótékonysági alapítványánál a hatóságok házkutatást készítenek elő.

Rojzman egyike volt annak a maroknyi Kreml-kritikus aktivistának, akinek sikerült polgármester-választást nyernie a Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök harmadszori elnökké választása ellen 2012-ben kibontakozott tiltakozások nyomán. A városvezetői posztot 2013 és 2018 között töltötte be, majd a független hangvételű, az Ukrajna elleni invázió elindítását követően megszüntetett Eho Moszkvi rádió kommentátora lett, valamint közéleti tevékenységet is folyatott.

Jevgenyij Rojzman, Jekatyerinburg város volt polgármestere
photo_camera Jevgenyij Rojzman Fotó: ALEXEI VLADYKIN/AFP

Márciusban és áprilisban egy jekatyerinburgi bíróság három, egyenként 50 ezer rubeles pénzbírságot szabott ki Rojzmanra a fegyveres erők nyilvános lejáratása címén. A volt polgármester fellebbezett a határozatok ellen, de a Szverdlovszk megyei bíróság helybenhagyta őket.

Májusban a politikusra 85 ezer rubeles bírságot is kiróttak, amiért a közösségi médiában olyan bejegyzést tett közzé Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről, amely „sérti az emberi méltóságot, és tiszteletlenséget fejez ki az Oroszországi Föderáció hatóságaival szemben”.

2021-ben Moszkvában és Jekatyerinburgban részt vett több engedély nélkül megtartott tüntetésen, amiért 60 ezer rubelre büntették. Emellett 9 napi elzárásra is ítélték ilyen megmozdulások szervezése címén, amit végül 1 napos büntetésre csökkentettek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.