A belföldi migrációt is felerősítheti a klímaváltozás

Lezárt tartalom a Kör tagjainak klímaváltozás
2022 augusztus 25., 4:22
comments 1
  • Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy mekkora károkat tud okozni a klímaváltozás Magyarországon is: súlyos veszteségeket okozó aszály, kiszáradó tavak, elviselhetetlen városok kísérték ezt a nyarat.
  • És az előrejelzések szerint a helyzet csak súlyosbodhat a jövőben, ehhez kéne alkalmazkodnia az állandó forráshiánnyal küzdő önkormányzatoknak. Jó ötletek vannak, forrás kevésbé.
  • És egyáltalán, meddig lehet a jelenlegi formájukban fenntartani a kistelepüléseket egy csökkenő népességű országban?
  • Interjú Szebeni Dávid szakpolitikai tanácsadóval, aki kollégáival nemrég öt Bács-Kiskun megyei település klímastratégiáját alkotta meg.

Az idei nyár megmutatta, mit hozhat Magyarországra a klímaváltozás: hosszú napokon át tartó hőhullámok, tartós szárazság és aszály, éjszaka is nehezen viselhető hőség jellemezte az elmúlt hónapokat. Az ELTE Meteorológiai tanszékének kutatói által közzétett friss előrejelzés szerint ha nem sikerül mérsékelni a károsanyag-kibocsátást, búcsút mondhatunk az erdőinknek, és a század végére erdős sztyeppévé változhat az ország.

Ehhez a rendkívül gyorsan változó világhoz kéne alkalmazkodnia a magyar településeknek is, és egyelőre nem világos, hogy mennyire állnak erre készen. Három évvel ezelőtt erről a témáról beszélgettünk Szebeni Dáviddal, az Enrawell szakpolitikai tanácsadócég igazgatójával, az idei nyár pedig ismét alkalmat adott a beszélgetéshez, ugyanis irodájuk a közelmúltban öt Bács-Kiskun megyei település számára készített fenntartható energia- és klímacselekvési terveket.

Mint Szebeni meséli, szerencséjük volt, mert öt elég különböző típusú településre szólt a megbízás, így szakmailag is izgalmas volt: akadt köztük kistelepülés a Homokhátság közepén, messze minden jelentősebb természetes vízfolyástól, volt település, ami a Tisza mentén terül el, ahol a mikroklíma, és dolgoztak például Lajosmizsén is, ami meg már szinte Pest megye, és gyakorlatilag a Budapest és környéke jelentette funkcionális metropolisztérség része.

photo_camera Hortobágyi nyár, idén augusztusban Fotó: FERENC ISZA/AFP

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt