A Google új számítása jóval kisebbnek mutatja a repülőutak karbonlábnyomát, mint amilyen valójában

klímakatasztrófa
2022 augusztus 25., 05:21
comments 15

A Google változtatott a módszeren, ahogyan kiszámítja a repülőjáratok éghajlati hatását, ezért a kalkulátoruk most már azt mutatja, hogy az utak sokkal kisebb terhelést jelentenek a környezetnek, mint korábban. A Google Flights július óta már csak a szén-dioxid-kibocsátást veszi figyelembe és mutatja a járatokra rákereső felhasználóknak, a repülés számtalan más, globális felmelegedésre hatással lévő tényezőjét nem. A techóriás azt közölte, hogy a változtatást „iparági partnereivel” folytatott egyeztetéseket követően hajtotta végre.

photo_camera Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance via AFP

„A Google a légi közlekedési iparág éghajlati hatásainak hatalmas részét kozmetikázta az oldalán” - mondta Dr. Doug Parr, a Greenpeace vezető tudósa. Egyes szakértők szerint az új számítások jelentősen alábecsülik és már alig több mint a felét jelzik a repülőutak az éghajlatra gyakorolt valós hatásának. Az ágazat valójában az emberi tevékenység által okozott felmelegedés mintegy 3,5 százalékárt felelős, de az új keresés alig 2 százalékot mutat.

A Google ezt a funkciót eredetileg azért fejlesztette ki, hogy „segítsen fenntarthatóbb utazási döntéseket hozni”, és mivel az online keresések mintegy 90 százaléka a Google-ön történik, a lépés nagymértékben kihathat az emberek repülési szokásaira.

A repülés a repülőgép-üzemanyag elégetése során keletkező szén-dioxidon kívül sok más módon hatással van az éghajlatra. Ezek közé tartozik például a kondenzcsíkok létrehozása, amelyek a Föld által kisugárzott hőt megkötik, ami nettó felmelegedést eredményez bolygónkon. Ráadásul a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2000 óta a kibocsátások másfélszeresére nőttek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.