Döntött a strasbourgi bíróság: jogellenesen tartottak fogva a tranzitzónában egy egyéves és egy hároméves gyereket

jog
augusztus 25., 11:20
comments 1

A strasbourgi bíróság újabb tranzitzónás ügyben marasztalta el a magyar államot. A bíróság megállapította, hogy a magyar állam jogellenesen és embertelen körülmények között, hatékony jogorvoslat lehetősége nélkül tartotta fogva azt a négyfős afgán családot, akik egy egyéves és egy hároméves gyerekkel kértek menedéket, ráadásul éheztették az apát - közölte a szerdai ítéletet a családot az az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

photo_camera A tranzitzónának nevezett röszkei fogolytábor. Fotó: Botos Tamás/444

A kisgyermekes családot 2018-ban 211 napon át tartották fogva a röszkei tranzitzónában. A strasbourgi bíróság 15 000 euró kártérítést ítélt meg a családnak, mert a súlyos betegséggel küszködő édesanya, a kisgyerekek és az éheztetett családfő hét hónapig tartó tranzitzónai fogva tartása és az apa éheztetése embertelen, megalázó bánásmódnak minősült, illetve jogellenes volt, amellyel szemben Magyarország nem biztosított bírósági jogorvoslatot.

„Sokadikként a hasonló ügyek között ez az ítélet is egyértelmű jelzés a hazai hatóságoknak és bíróságoknak: az alapjogoknak, az önkényes fogva tartás tilalmának és az emberhez méltó bánásmódnak, a gyermekek mindenek felett álló érdekének érvényt kell szerezni akkor is, ha amúgy a magyar jogszabályok ezek szisztematikus megsértésére jogosítanak fel” – mondta az ítéletről Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt