Rendőr őrnagy próbálta elvágni egy orosz emberi jogi aktivista torkát

külföld
2022 augusztus 25., 15:33

Nyizsnyij Novgorod megyében megtámadták Igor Kaljapin orosz emberi jogi aktivistát, a Kínzás Elleni Bizottság volt elnökét – közölte csütörtökön az orosz elnök mellett működő, a civil társadalom fejlesztésével és az emberi jogokkal foglalkozó tanács.

Kaljapint a szerdai támadás után agyrázkódással szállították kórházba. Az incidens a Nyizsnyij Novgorod megyei Donszkaja faluban történt. Az aktivista szomszédja, egy volt rendőr a születésnapját ünnepelte, és az ő egyik vendége támadta meg, miután Kaljapin áthívta az illetőt a házába.

A sértettnek sikerült kihívnia a rendőröket, és ők őrizetbe vették a támadót, aki sajtójelentések szerint fojtogatta Kaljapint, és megpróbálta az arcát megvágni vagy a torkát elmetszeni. Az aktivista azt mondta, nem biztos benne, hogy a támadásnak köze van az emberi jogi tevékenységéhez.

photo_camera Igor Kaljapin Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A Kommerszant című napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a támadó egy aktív rendőr őrnagy volt, de a támadás nem állt összefüggésben sem az ő, sem a jogvédő foglalkozásával.

A gyanúsítottat azt követően vették őrizetbe ittasan és meztelenül, hogy szétverte a berendezést és összetörte az edényeket Kaljapin otthonában. Az ügyben vizsgálat indult.

A sértetten vágott sebet nem találtak, de az orra saját elmondása szerint eltörhetett.

Igor Kaljapin 2022. február 6-ig volt az Oroszországban külföldi ügynöknek minősített Kínzás Elleni Bizottság vezetője, de továbbra is az elnök mellett működő emberi jogi tanács tagja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.