Kitiltották Egerből a kiszáradó Tarnából vizet szivattyúzó borászatot

belföld
2022 augusztus 26., 13:20

Tizenegy igen és három nem szavazat mellett Eger önkormányzati képviselő-testülete kitiltotta a városból a Tóth és Tóth Borászat termékeit, írja a Heol.hu. A borászat azzal került be hírekbe, hogy a kiszáradó Tarnából szivattyúzta a vizet az ültetvényeihez.

Mirkóczki Ádám polgármester azt mondta, az elmúlt száz év legsúlyosabb aszálya idején felduzzasztani és kiszivattyúzni a vizet a Tarnából mindenképp elítélendő cselekedet. „A képviselőknek kötelező állást foglalni” – mondta a polgármester.

Az MSZP-s Mirkóczki Zita – aki a polgármester unokatestvére – nem szavazta meg az előterjesztést. Szerinte ennek alapján a jövőben „bárkit be lehet sározni bírósági ítélet nélkül”, és ki lehet rekeszteni. „Ezzel precedenst teremtünk. Én ezt nem tudom támogatni” – mondta.

A Tóth és Tóth Borászat ellen folyamatban van a nyomozás, ezért a momentumos Keresztes Zoltán azt kérte, a kitiltást vegyék le napirendről. Amennyiben azt állapítják meg, hogy nem felelős a Tarna kiszáradásáért, akkor a borászat rossz hír keltéséért beperelheti az önkormányzatot. Mirkóczki szerint a hatósági eljárástól függetlenül megteheti ezt az önkormányzat, véleményt formálhatnak a képviselők.

Idén nyáron Magyarországon is minden eddiginél látványosabbak lettek a klímaválság hatásai: erdők égtek le, tavak, patakok tűntek el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.