Lettországban leromboltak egy szovjet emlékművet

külföld
2022 augusztus 26., 5:26
comments 17

Lettország fővárosában csütörtökön lebontották a Vörös Hadsereg náci Németország felett aratott győzelmének emlékére állított emlékművét, egy szovjet csillagokkal díszített, közel 80 méteres beton obeliszket.

Az obeliszk a bontás után a mellette lévő tóba zuhant, amit sokan éljenzéssel és tapssal fogadtak. Az emlékművet még 1985-ben építették, amikor Lettország még a Szovjetunió része volt. Lettország külügyminisztere Twitteren azt írta, hogy az emlékmű lebontásával Lettország „a történelem egy fájdalmas lapját zárja le, és jobb jövő elé néz”.

Lettországnak 214 kilométeres közös határa van Oroszországgal, az országban nagy számban élnek oroszok. Az Oroszországban évente megrendezett Győzelem Napján, amelyen a második világháborúban Németország felett aratott szovjet győzelemre emlékeznek, minden évben sokan gyűltek össze a most lerombolt rigai emlékmű előtt is.

A lett parlament még májusban szavazta meg a Győzelem parki emlékmű lebontását. Először a szobrokat bontották el, majd lezárták a területet, és még drónokat sem engedtek a közelbe. Aztán ledöntötték az obeliszket is.

(Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt