Szerbia enged az esemény ellenzőinek, nem tartják meg az EuroPride-ot Belgrádban

külföld
augusztus 28., 14:23
comments 6

Elmarad az 1992 óta európai városokról városokra vándorló EuroPride 2022 Szerbiában, jelentette be Aleksandar Vucic. A szerb köztársasági elnök azt mondta, nem örül a döntésnek, de az utóbbi időben egyre növekvő feszültség miatt így döntöttek.

photo_camera A tavalyi Pride Belgrádban Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

„Egy ponton túl nem tudsz mindent kezelni” – mondta, majd hozzátette, az eseményt „máskor, egy boldogabb időben” megtarthatják.

2014 előtt a hatóságok biztonsági kockázatokra hivatkozva többször is betiltották már a rendezvényt Szerbiában, miután 2001-ben, az első belgrádi melegfelvonuláson a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben, így többen megsebesültek.

Az országban problémát okoz az energia- és élelmiszerellátás, Koszovó ügyében továbbra sem sikerült megegyezni, ráadásul nemrégiben több ezren tüntettek Belgrádban az EuroPride ellen. Jobboldali pártok, valamint a szerb ortodox egyház bizonyos képviselői is elítélték a rendezvényt.

Az EuroPride szervezői szerint a szerbiai rendezés fontos lépés lenne az LMBTQ+ közösség számára a Balkánon. Az egyik szervező, Marko Mihailovic azt mondta, az állam nem fújhatja le az eseményt, és ha megpróbálná megakadályozni azt, azzal egyértelműen megsértené az alkotmányt. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt