Szerbia enged az esemény ellenzőinek, nem tartják meg az EuroPride-ot Belgrádban

külföld
2022 augusztus 28., 14:23
comments 6

Elmarad az 1992 óta európai városokról városokra vándorló EuroPride 2022 Szerbiában, jelentette be Aleksandar Vucic. A szerb köztársasági elnök azt mondta, nem örül a döntésnek, de az utóbbi időben egyre növekvő feszültség miatt így döntöttek.

photo_camera A tavalyi Pride Belgrádban Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

„Egy ponton túl nem tudsz mindent kezelni” – mondta, majd hozzátette, az eseményt „máskor, egy boldogabb időben” megtarthatják.

2014 előtt a hatóságok biztonsági kockázatokra hivatkozva többször is betiltották már a rendezvényt Szerbiában, miután 2001-ben, az első belgrádi melegfelvonuláson a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben, így többen megsebesültek.

Az országban problémát okoz az energia- és élelmiszerellátás, Koszovó ügyében továbbra sem sikerült megegyezni, ráadásul nemrégiben több ezren tüntettek Belgrádban az EuroPride ellen. Jobboldali pártok, valamint a szerb ortodox egyház bizonyos képviselői is elítélték a rendezvényt.

Az EuroPride szervezői szerint a szerbiai rendezés fontos lépés lenne az LMBTQ+ közösség számára a Balkánon. Az egyik szervező, Marko Mihailovic azt mondta, az állam nem fújhatja le az eseményt, és ha megpróbálná megakadályozni azt, azzal egyértelműen megsértené az alkotmányt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.