Elindult a rég várt ukrán ellentámadás Ukrajna déli részén

háború
2022 augusztus 29., 15:42
comments 28

Ukrajna régóta várt ellentámadásba kezdett az ország déli részén – jelentette be a déli katonai parancsnoksága, miközben ukrajnai sajtójelentések szerint az ukrán csapatoknak sikerült áttörniük az orosz vonalakat Herszon térségében.

Ukrán katonák egy PSZH tetején, valahol Luhanszk megyében, Liszicsanszk környékén június 23-án.
photo_camera Ukrán katonák egy PSZH tetején, valahol Luhanszk megyében, Liszicsanszk környékén június 23-án. Fotó: Anatolij Sztyepanov/AFP

Natalja Humenyuk, Ukrajna déli parancsnokságának szóvivője a Szuszpilne ukrán közmédia szerint azt mondta: „A mai napon támadó akciókat indítottunk különböző irányokban, beleértve Herszon régiót is.”

Nem volt hajlandó további részleteket közölni az új offenzívával kapcsolatban, de azt mondta, Ukrajna közelmúltbeli csapásai Oroszország déli logisztikai útvonalaira „kétségtelenül meggyengítették az ellenséget”. Azt mondta, több mint 10 orosz lőszerraktárba ütköztek lőszerraktárt lőttek ki az elmúlt héten.

Humenyuk megjegyzései azután hangzottak el, hogy ukrán lapok arról értesültek, az ukrán védelmi erők egységei vasárnap este ellentámadásba lendültek a Herszon megyei Dnyipro folyó jobb partján. A frontvonalra telepített katonák állítólag azt mondták, sikerült áttörniük az orosz védelem első vonalát a térségben. A Guardian nem tudta ellenőrizni ezeket a jelentéseket.

Már július közepén lehetett tudni, hogy az ukrán hadsereg valamire nagyon készül. Rácz András történész két hete írt arról, hogyan próbálhatja meg Ukrajna visszaszerezni Herszon megyét. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.