Meghalt az Amazonas egyik legikonikusabb és legmagányosabb indiánja

külföld
2022 augusztus 29., 09:51
comments 7

Brazíliai aktivisták szerint meghalt az Amazonas egyik legmagányosabb lakója, egy őslakos férfi, aki évtizedek óta egyedül élt az erdőben, törzse utolsó élő tagjaként. A férfi, akit csak Índio do Buraco, azaz a vermek indiánja néven emlegettek, sosem volt hajlandó felvenni a kapcsolatot a külvilággal, ha megpróbálták megközelíteni, vagy elmenekült, vagy nyilakkal támadt az idegenekre. Így halálával egy teljesen ismeretlen őslakos kultúra veszhetett el végleg a amazóniai őserdőben.

A férfit egy függőágyban találták holtan a dzsungelben. A holtteste körül színes papagájtollakat találtak elrendezve, amiből aktivisták arra következtetnek, hogy a vermek indiánja készült a halálára.

Nevét, vagy inkább becenevét arról kapta, hogy az őslakosok jogait védő állami szervezet, a Funai munkatársai több elhagyott kunyhóját is megtalálták az évek során, ezekben pedig esetenként 180 centi mély, de viszonylag szűk vermeket találtak. Hogy pontosan mi volt ezeknek a funkciója, azt nem tudni, hiszen az ember, aki kiásta őket, egyetlen szót sem váltott soha idegenekkel. A Funai munkatársai évtizedeken át próbálták fölvenni vele a kapcsolatot, ételt, szerszámokat és egyéb ajándékokat hagyva neki, de minden kapcsolatfelvételt visszautasított. Aki pedig túl közel merészkedett, arra íjjal rálőtt.

Nem csoda, hogy ennyire bizalmatlan volt az idegenekkel, a Funai munkatársai szerint ugyanis elképzelhető, hogy ilyen ajándékok jelentették a törzse vesztét. A férfi az 1980-as vagy 90-es évek óta maradhatott egyedül, vagyis ekkor haltak meg a rokonai és barátai. A Funai elmélete szerint a környéken a marháikat legeltetni akaró farmerek először cukrot hagytak a törzsnek ajándékba, amit aztán megmérgeztek. Akárhogy is történt, a férfi törzsével szinte biztos, hogy farmerek végeztek, a 90-es években ugyanis a környéken, a brazil-bolíviai határ közelében megtalálták a falvak maradványát, amelyeket traktorral leromboltak. Ezekben a falvakban pedig a kunyhókban ugyanolyan vermeket ástak.

A vermek indiánja tehát egy népírtás egyetlen túlélője lehetett, ezután pedig úgy döntött, a túlélésének záloga az lehet, ha mindenkivel kerüli a kapcsolatot.

photo_camera A férfi kunyhója és benne a verem, amiról a nevét is kapta. Fotó: Twitter

A terület, ahol élt, 1997 óta védett övezet, ennek ellenére az illegális favágás és állattartás folyamatosan csökkenti a természetes erdőt és veszélyezteti annak lakóit. Jair Bolsonaro elnöksége alatt pedig még fel is gyorsult az erdőirtás, amelyet általában olyan, erőszakos és halálos támadások előznek meg, mint aminek a vermek indiánjának családja és törzse is áldozatul eshetett.

A férfi holttestét Porto Velho városába szállították boncolásra, utána viszont visszaviszik az erdőbe, ahol az egész életét leélte, és ott temetik majd el. Az Observatory for the Human Rights of Isolated and Recent Contact Indigenous Peoples nevű civil szervezet azt kéri a brazil kormánytól, hogy továbbra is tartsa fent védett területként azt a részt, ahol a férfi leélte az életét, hogy antropológiai és archeológiai kutatásokkal mégis meg lehessen valamit tudni a kultúráról, ami a vermek indiánjának halálával örökre elveszett. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.