„Most már elkerülhetetlen” a grönlandi jégsapka olvadása miatti jelentős tengerszint-emelkedés

klímakatasztrófa
2022 augusztus 29., 15:23
comments 14

A grönlandi jégsapka olvadása miatti jelentős tengerszint-emelkedés „most már elkerülhetetlen”, a kutatók szerint a (110 ezer milliárd tonnás) veszteség legalább 27 cm-es emelkedést jelent, még akkor is, ha a fosszilis tüzelőanyagokkal egyik pillanatról a másikra leállnánk – írja a Guardian.

Szánhúzó kutyák olvadt jégen Grönlandon 2019. június 13-án.
photo_camera Szánhúzó kutyák olvadt jégen Grönlandon 2019. június 13-án. Fotó: Steffen Ojsen/AFP

De a folyamatos széndioxid-kibocsátással, más jégsapkák olvadásával és az óceán hőtágulásával a tengerszint több méteres emelkedése valószínűsíthető. A tudósok szerint a 27 cm nagyon konzervatív becslés, reálisan ennek több mint kétszeresét tapasztalhatjuk majd ebben az évszázadban.

Emberek milliárdjai élnek a tengerparti régiókban, így az emelkedő tengerszint miatti áradások a klímaválság egyik legnagyobb hosszú távú hatása. Ha Grönland 2012-es rekordolvadási éve rutinszerűvé válik ebben az évszázadban, akkor a jégsapka „elképesztő”, 78 cm-es tengerszint-emelkedést fog eredményezni – mondták a tudósok.

Korábbi tanulmányok a jégsapkák viselkedésének számítógépes modelljeit használták a jövőbeli veszteségek becslésére, de a fizikai folyamatok összetettek, és ez jelentős bizonytalanságokhoz vezet az eredményekben.

Viszont a Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány a grönlandi jégveszteség és a jégsapka 2000 és 2019 közötti formáinak műholdas méréseit használta, és az adatok lehetővé tették annak kiszámítását, hogy az eddigi globális felmelegedés milyen messzire lökte ki a jégtakarót abból az egyensúlyi helyzetből, ahol a hóesés pótolja az elveszett jeget.

A Himalájában és az Alpokban található hegyi gleccserek már a jegük harmadát-felét elveszítik, miközben egyes tudósok szerint a nyugat-antarktiszi jégtakaró is túl van azon a ponton, ami után elkerülhetetlenek a jelentős veszteségek. A felmelegedő óceánok is kitágulnak, ami növeli a tengerszint emelkedését.

„A következő 100-200 évben bekövetkező több méteres emelkedésről szóló tudományos irodalom egyre nagyobb támogatást élvez” – mondta a Dánia és Grönland Nemzeti Geológiai Szolgálatánál kutató William Colgan, aki szerint elkerülhető lenne a kelet-antarktiszi kolosszális jégtakaró összeomlása, ha gyors klímaintézkedésekre kerülne sor. Ha az egész elolvadna, az 52 méteres tengerszint-emelkedéshez vezetne. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.