A magyarok többsége elutasítja, hogy a kormány az erdők pusztításával kezelje az energiaválságot

környezetvédelem
2022 augusztus 30., 07:33
comments 2

A magyar társadalom elsöprő többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet

– derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A Greenpeace szerint „a kormány augusztus 4-én hozott botrányos tűzifarendeletét ugyan kozmetikázta egy későbbi miniszteri utasítás, de valójában a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van”.

A tarvágást tiltó miniszteri utasítás ugyanis nem vonatkozik a magánerdőkre, illetve a vízügy által kezelt erdőkre sem, és nem írja felül a még mindig érvényben lévő, augusztus elején hozott kormányrendeletet. A szervezet ezért továbbra is „az emberek akaratát semmibe vevő tűzifarendelet visszavonását követeli”.A Greenpeace 500 fős közvélemény-kutatása alapján egyértelmű, hogy a magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet. Az adatok szerint a válaszadók:

  • kétharmada (63%) nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva;
  • csupán minden ötödik ember (22%) mondta azt, hogy szerinte ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák;
  • a megkérdezettek 15%-a nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani az intézkedéssel kapcsolatban.
  • A Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions és a Závecz Research által 2022. augusztus 12-13-án készült közvélemény-kutatás, telefonos adatfelvétellel, a magyar lakosságra reprezentatív 500 fős mintán


    „A magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy tűzifává apríthassák értékes erdeinket. Határozottan elutasítják, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet, helyette az erdők védelmét, más megújuló energiaforrások használatát és energiahatékonysági lépéseket akarnak”– mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

    „A magyarok többsége már jóval azelőtt, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, tisztában volt azzal, hogy a legjobb energia a fel nem használt energia” – olvasható a szövegben.

    A Greenpeace közleménye egy korábbi 2021 őszén készült kutatásra is kitér, ami szerint a lakosság többsége (87%) azt szeretné, hogy a magyar kormány nagymértékben, pénzügyileg is ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását annak érdekében, hogy a lakások energiafelhasználása számottevően csökkenjen.

    A szervezet szerint az „előttünk álló tél megoldása mindannyiunk érdeke, azonban a tűzifaigény a szakértők szerint is kielégíthető lenne a gazdasági célú erdeinkből.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.