Eltiltották a versenyzéstől Szingapúr egyetlen olimpiai aranyérmesét, miután kiderült, hogy füvezett Vietnamban

sport
2022 augusztus 31., 09:49
comments 3

Szingapúr első olimpiai aranyérmesét, Joseph Schoolingot eltiltották a versenyzéstől, miután elismerte, hogy májusban kannabiszt fogyasztott Vietnamban. „Rossz ítélőképességet tanúsítottam, sajnálom” – mondta.

A 27 éves játékos helyi sporthős lett, amikor a 2016-os riói játékokon megszerezte az ország első olimpiai aranyát, de a botrány megosztotta a véleményeket a szigorú drogtörvényeiről ismert országban. Sokan együttérzésüket fejezték ki a nemzeti úszó iránt, megjegyezve, hogy az apja tavaly novemberben meghalt, és sportolóként óriási nyomás nehezedett rá.

Szingapúr területén tilos a kábítószer-fogyasztás, és büntetőeljárás indul a külföldön kábítószert fogyasztók ellen is. Azok az állampolgárok vagy állandó lakosok, akiknél a vizeletvizsgálat illegális drogokat mutat ki, 10 év börtönbüntetésre és 20 ezer szingapúri dollár (14 300 dollár) pénzbírságra számíthatnak. Halálbüntetést is kiszabnak a kábítószer-kereskedelemért, ami egyre vitatottabbá válik, ahogy egyre több szingapúri fiatal kezd felszólalni a halálbüntetés ellen.

Schooling bocsánatot kért, amiért a tettei sértették családját és fiatal rajongóit, akik felnéztek rá. „Egy pillanatnyi gyengeségnek adtam át magam, miután átmentem életem egy nagyon nehéz időszakán” – mondta.

Joseph Schooling 2022. május 16-án Vietnamban.
photo_camera Joseph Schooling 2022. május 16-án Vietnamban. Fotó: Jason Quah/Singapore Press Holdings via AFP

Egy másik szingapúri válogatott úszó, a 29 éves Amanda Lim is elismerte, hogy kannabiszt fogyasztott, ő a Központi Kábítószer-irodától a vizsgálat után figyelmeztetést kapott. „Nincs mentség, komolyan veszem a figyelmeztetést, és átgondolom a hibáimat” – közölte.

Tekintettel a „zavaró kiváltságokkal való visszaélésre”, Schooling a továbbiakban nem vehet ki szabadságot, illetve nem szakíthatja meg katonai szolgálatát képzés vagy versenyzés céljából – közölte a minisztérium.

Emellett hat hónapig felügyelt vizeletvizsgálatot végeznek rajta, és ha pozitív eredményt ad, akár 9 hónapos katonai fogva tartásra is ítélhetik a laktanyában.

Minden szingapúri férfinak és állandó lakosnak körülbelül 2 év teljes idejű katonai szolgálatot kell teljesítenie, általában 18 éves kortól kezdve, amennyiben nem mentesülnek. Schooling katonai szolgálatának kezdő dátumát többször is elhalasztották, hogy nemzetközi versenyeken indulhasson, mielőtt idén januárban jelentkezett volna.

Egyébként tíz napja jelentette be Lee Hsien Loong, a délkelet-ázsiai városállam miniszterelnöke, hogy Szingapúrban dekriminalizálják a férfiak közötti nemi érintkezést, mondván: a helyi társadalom elfogadóbbá vált a másság iránt. Ugyanakkor a kormányfő szerint a kabinet nem tervezi megváltoztatni Szingapúrban a házasság jogi fogalmát, amit továbbra is férfi és nő kapcsolataként határoznak meg. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.