Lemondott Portugália egészségügyi minisztere, miután meghalt egy terhes turista, akit elküldtek az egyik szülészetről

külföld
2022 augusztus 31., 05:46

Dr. Marta Temido 2018 óta volt egészségügy miniszter, a portugál kormány kedden közölte, hogy lemond. António Costa portugál miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „az utolsó csepp a pohárban”, ami Temido lemondásához vezetett, egy 34 éves indiai turista halála volt. A terhes nő halálát szívleállás okozta, miközben egy lisszaboni kórházból egy másikba szállították. A hatóságok jelentése szerint a nő gyereke a sürgősségi császármetszést követően egészségesen jött világra, a nő halála miatt pedig vizsgálatot indítottak.

photo_camera Marta Temido Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Úgy tudni, hogy a nőt előzőleg elküldték a lisszaboni Santa Maria kórházból – Portugália legnagyobb kórházából –, mert ott megtelt a szülészeti osztály. A portugál kormány korábban több szülészeti osztályt is ideiglenesen bezárt az egészségügyi személyzet hiánya miatt. Ez túlzsúfolt szülészeti osztályokhoz és hosszabb várakozási időkhöz vezetett, ami miatt az ellenzéki pártok, illetve az orvosok és az ápolók az egészségügyi minisztert okolják.

Temido most azért mondott le, mert az elmúlt hónapokban nem ez volt az első hasonló eset. Nemrég két gyerek is meghalt, miközben az anyákat egyik kórházból a másikba szállították.

Mivel Portugáliában kevés az orvos és az ápoló, különösen a nőgyógyászatra és szülészetre szakosodott egészségügyi dolgozó, a kormány azt fontolgatja, hogy külföldről fog személyzetet toborozni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.