Oroszország sikerként próbálja eladni, hogy az ukránok nem szabadították fel egy nap alatt Herszont

külföld
2022 augusztus 31., 09:25
comments 14

Információs vákuumban mozgunk, az ukrán hadsereg továbbra is tartja a szigorú műveleti biztonsági intézkedéseket, így hivatalosan lényegében még mindig csak azt tudni, hogy folynak a felszabadító műveletek Herszon megyében. A hivatalos orosz propaganda igyekszik saját céljaira fordítani ezt az információhiányt, az ukrán sikerkommunikáció elmaradását kihasználva azt hangoztatják, hogy az orosz erők visszaverték a támadást, és nagy veszteségeket okoztak az ukrán erőknek. Az orosz védelmi minisztérium például azt állította, hogy 1200 ukrán katonával végeztek, de nem mutattak erre semmilyen bizonyítékot.

Andrij, az ellenoffenzívára induló ukrán katona adja át AKS gépkarabélyát bajtársának Mikolajiv megye egy közelebbről meg nem határozott részén.
photo_camera Andrij, az ellenoffenzívára induló ukrán katona adja át AKS gépkarabélyát bajtársának Mikolajiv megye egy közelebbről meg nem határozott részén. Fotó: SOPA Images/Alex Chan / SOPA Images/Sipa USA

Az Institute for the Study of War (ISW) elemzői szerint az orosz telegramnyilvánosságban is mindössze egy olyan videó terjed, amelyen két megrongált, Lengyelországtól kapott ukrán T-72-es látható. Ugyanakkor pont ebben a másodlagos nyilvánosságban keringetnek az orosz sikerpropagandát cáfoló értesüléseket a fronthelyzetet követő katonabloggerek, akik folyamatosan beszámolnak az ukrán előrenyomulásról és az orosz utánpótlási vonalakat érő támadásokról - miközben Herszon megye kollaboráns vezetője azt próbálja elhitetni, hogy az ukrán ellenoffenzíva valójában "az orosz Mikolajiv város felszabadításának kezdete".

Az orosz katonabloggerek jelentései szerint az ukrán erők legalább három irányban támadnak a front teljes hosszában, és felszabadították Ternovi Podi települést. Az orosz beszámolók szerint Pravdinéban és Olekszandrivkánál sikerült feltartóztatni az ukrán előretörést. Jelentéseik szerint harcok folynak Szoldatszke környékén is - ezek a települések mind Herszontól északnyugatra, 25-30 kilométerre fekszenek. Ezek a források említettek még egy ukrán áttörést Mirnénél, azzal, hogy annak megtörténtét nem tudják megerősíteni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.