Valószínűleg az ukránok mértek csapást a krími orosz légitámaszpontra, és ez talán valaminek a kezdete

külföld
2022 augusztus 11., 13:20
comments 17
  • Oroszország a lőszerek gondatlan tárolásából adódó balesetként igyekszik beállítani a krími légitámaszpontján bekövetkezett robbanásokat, amiket „detonáció” okozott.
  • Ukrajna hivatalosan nem vállalta fel az akciót, de utalgat rá, hogy az ukrán hadsereg művelete volt, nagy távolságú, precíz csapás.
  • De hogy hogyan, pláne mivel követték el, az rejtély. Papíron nincs erre alkalmas fegyverük.
  • A támadás talán a régen beharangozott herszoni ukrán offenzíva nyitánya is lehet.
Robbanások és gomolygó füstfelhő a Szaki légitámaszpontnál a Krím nyugati partján, Novofedorivka közelében, ahol az orosz védelmi minisztérim tájékoztatása szerint lőszerraktárak robbantak fel.
photo_camera Robbanások és gomolygó füstfelhő a Szaki légitámaszpontnál a Krím nyugati partján, Novofedorivka közelében, ahol az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint lőszerraktárak robbantak fel. Fotó: OBTAINED BY REUTERS/via REUTERS

Egy dolog tűnik csak biztosnak a Krím félsziget nyugati partvidékén, a frontvonaltól bő kétszáz kilométernyire, a Novofedorivka melletti orosz katonai bázison, a Szaki légitámaszponton kedden bekövetkezett robbanásokról: a hivatalos orosz nyilatkozatok nem magyarázzák a történteket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a keddi robbanásokat, a szem és fültanúk szerint legalább tizenkettőt, „detonáció” okozta. A detonációt pedig lőszerek hanyag tárolása. A védelmi minisztérium emellett azt állította, hogy a robbanások nem okoztak veszteségeket.

link Forrás

A reptér fölött időközben elrepült pár kereskedelmi műhold, melyek felvételei alapján mindkét állítás cáfolható. A robbanásokban a lőszerraktárak éppenséggel nem semmisültek meg, ellenben a képek alapján nyilvánvaló, hogy az orosz légierő legalább nyolc harci repülője igen. Mármint a nem túl nagy felbontású felvételeken nyolc orosz gépről állapítható meg teljesen egyértelműen, hogy használhatatlanná vált, de az ezeken a képeken épnek tűnő repülők is szenvedhettek olyan károkat - a légnyomástól, repeszektől -, melyek ugyan ebben a felbontásban nem kivehetők, de a gyakorlatban használhatatlanná teszik a gépeket.

A felvételek alapján az orosz légierő

  • 3 Szu-30-as;
  • 4 Szu-24-es;
  • 1 Szu-27/30-as;

harci gépet vesztett.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.