Az IMF hivatalosan is felajánlotta a mentőcsomagot Srí Lankának

külföld
2022 szeptember 01., 14:09

Igaznak bizonyultak a Reuters tegnapi értesülései, a Nemzetközi Valutaalap előzetesen 2,9 milliárd dolláros kölcsönt ajánlott Srí Lankának, hogy segítsen kilábalni a szigetország több mint félévszázada nem látott gazdasági válságából.

Ranil Vikremeszinghe (j) és az IMF tárgyalócsoportja.
photo_camera Ranil Vikremeszinghe elnök (j) és az IMF tárgyalócsoportja. Fotó: -/AFP

Az ország a koronavírus-járvány idején kezdett kifogyni a devizából, mostanra 65 százalékos inflációnál járnak, üzemanyag, élelmiszer, gyógyszer alig akad – erről bővebben itt írtunk. A lakosság többször tüntetett, sikeresen üldözték el Mahinda Radzsapaksza egykori miniszterelnököt és családját.

A finanszírozás célja, hogy némi mozgásteret biztosítson Srí Lankának, amely közel 30 milliárd dollárnyi adósság átstrukturálásán dolgozik hitelezőivel: Kínával, Indiával és más nemzetközi bankokkal tárgyalnak. A tárgyalások vezetésére Japán jelentkezett.

A megállapodás Washington beleegyezésével valósulhat meg. A pénzért cserébe Srí Lankának egy négyéves tervet kellett elfogadnia, amely jelentős adórendszeri változásokat tartalmaz, így a társasági adó és az áfa hatályának kiszélesítését, valamint progresszívebb személyi jövedelemadó bevezetését.

A terv nagyobb önállóságot biztosítana Srí Lanka központi bankjának, új üzemanyag- és villamosenergia-tarifákat vezetne be, és kötelezné az államot a szociális jellegű beruházások bővítésére. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.