Világválság, indokolatlan óriásberuházások és pánikintézkedések: Srí Lanka útja az államcsőd felé

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2022 augusztus 01., 04:07
comments 9

Srí Lankán üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiány van. Emellett hónapok óta brutális az infláció és mindennaposak a tüntetések: az utcára vonulók tehetetlen dühükben az elnök és a miniszterelnök házát is megrohamozták. Az új miniszterelnök huszadikai hatalomra jutása - és a hatóságok erőszakos fellépése - óta egyre kevesebb a tüntetés.

Vagyis válság van, hetven éve a legdurvább.

Arról, hogy Srí Lanka miért nem egyedi eset, hanem inkább a világgazdaságot érintő három válságból - azaz a klímaválságból, az orosz-ukrán háborúból és a koronavírus miatti lezárásokból - következő tendencia, miszerint a fejlődő országok a fejlett országok közös segítsége nélkül könnyen államcsőd közelébe kerülhetnek, már írtunk korábban.

photo_camera Tüntetők az azóta lemondott elnök lemondásáért tüntetnek. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Most nézzük meg mi az, ami a globális körülményeken kívül Srí Lankát válságba döntötte:

  • Elsőnek nem ártott volna egy kis demokrácia, mivel eddig Srí Lanka politikai élete inkább hasonlított családregényre, mint független intézmények demokratikus együttműködésére,

  • ebből pedig az következik, hogy a meghozott törvények, döntések mögött inkább politikai motiváció rejlett, mint bármi más:

  • egy autoriter államban nincs senki, aki érdemben kritizálhatná az indokolatlan - kínai kölcsönből is pénzelt - beruházásokat, a szakértelem teljes hiányát tükröző átalakításokat a mezőgazdaságban,

  • és végül, de nem utolsósorban az elhibázott fiskális és monetáris politikát.

Elvarázsolt dollár

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.