ENSZ-küldöttség tart a zaporizzsjai erőműhöz, az ukránok szerint az oroszok azt az utat lövik, amin haladnának

háború
2022 szeptember 01., 06:02
comments 2

Egyelőre nem jutott el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a zaporizzsjai erőműhöz, mert az oroszok azt az előzetes megállapodásban rögzített útvonalat lövik, amin haladnának, közölte Olekszandr Szarukh megyei kormányzó. Állítása szerint Ukrajna mindent megtesz a delegáció biztonságáért, és felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a provokációval. A NAÜ egyelőre nem reagált.

Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója.
photo_camera Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója csütörtök reggel, amikor a delegáció elindult az erőmű felé Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

Korábban arról érkeztek hírek, hogy kora reggel ismét tűz alá vették Enerhodar városát, ahol az atomerőmű található. A polgármester szerint eltaláltak több civil létesítményt, és halálos áldozatok is vannak. Az elmúlt napokban többször volt példa hasonlóra.

A NAÜ küldöttsége szerdán indult Kijevből Zaporizzsja felé. Rafael Grossi főigazgató reméli, hogy az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére. Az erőmű március óta orosz ellenőrzés alatt van, de ukrán szakemberek üzemeltetik. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.