Gördülő polgári engedetlenségi mozgalmat hirdet a Tanítanék Mozgalom

oktatás
2022 szeptember 01., 16:33
comments 16

„Tud-e valaki valami jót mondani erről az oktatási rendszerről?” - kérdezte Tollner József, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanára a Tanítanék sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium épülete előtt. „Én még ezt a jobboldal prominens képviselőitől se hallottam. Tehát a legtöbben a legszélsőségesebben mindent elfogadók [közül] is azt mondják, hogy támogatjuk, támogatjuk, de amit az oktatási rendszerben tesznek, azt elfogadhatatlan számunkra. Akkor miért?”

Miután a kormányzat a mai napig nem adott érdemi választ a pedagógusok követeléseire - tavasz óta sztrájkkal, polgári engedetlenséggel és tüntetésekkel próbálják elérni a bérrendezést és a munkaterhek csökkentését -, a Tanítanék Mozgalom gördülő polgári engedetlenséget hirdet az iskolákban szeptember 5-től, ennek a részleteit közölték most.

photo_camera Tollner József és Törley Katalin sajtótájékoztatót tartanak a Belügyminisztérium épülete előtt. Fotó: Németh Dániel / 444

Tollner azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy felolvasta egy kolléganője júliusi nyílt levelét, amit az Illyés 59 pedagógusa írt alá. Hozzátette, a levél szerzője az idei tanévben már külföldön tanít, „nagyságrendekkel nagyobb fizetésért”.

„Tapasztalatunk, hogy az új kormány nemhogy nem szándékozott változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat” - fogalmaz a szöveg. „Az utóbbi tíz év a legalacsonyabb jövedelmű diplomás pályát hozta el nekünk. A parlamenti többség a használhatatlanságig korlátozta a sztrájkjogunkat, illetve konkrét szankciókkal fenyegeti a polgári a polgári ellenálláshoz folyamodó magyar pedagógusokat. Mivel minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, nem marad más választásunk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni.”

Tollner és a beszédben őt követő Törley Katalin - aki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára - két hasonló javaslatot vázoltak fel a gördülő polgári engedetlenség lefolytatására, hogy az hosszabb távon is fenntartható legyen a pedagógusok számára. Szeretnék, ha a szeptember 5-i, hétfői napon minél több iskola minél több tanára venne részt polgári engedetlenségben, akár néhány órára, akár egész nap. Az Illyésben azt tervezik, ezután minden héten lesz egy-egy nap, amikor csak tíz órától veszik fel a munkát. „Ez attól lesz elviselhető, hogy mindössze 8 órányi munkabér kiesést jelent [havonta] egy-egy tanárnak, aminek nagy részét remélhetőleg az adományokból a Tanítanék vissza tudja pótolni nekünk” - mondta Tollner.

Törley Katalinék a Kölcseyben hasonló rendszerben engedetlenkednek majd, a jövő hétfői akció után heti egy-egy napon tartanak teljes munkabeszüntetést. Törley elmondta azt is, hogy az iskolák más tiltakozási rendszert is kialakíthatnak, minden tanárközösségnek magának kell kitalálnia, hogy mi az, ami számukra fenntartható.

„Az a helyzet, hogy a polgári engedetlenségben való részvétel egy úgynevezett magas belépési küszöbű akció, tehát ahhoz nagyon tudatosan egy nehéz döntést kell meghozni” - mondta Törley. „Ezért azt gondoljuk, hogy mindenkinek egyéni joga és a közösségének a joga az, hogy elhatározza, hogy pontosan milyen módon fog tiltakozni. (...) Szerintem a legfontosabb az, hogy minden tudatos legyen, látható legyen, és hogy minél több embert tájékoztassanak a kollégáim arról, hogy miért tiltakozunk, mi az oka, miért tesszük azt, amit teszünk.”

Törley reagált Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a szakszervezeteknek küldött keddi levelére is.

„Maruzsa Zoltán azzal fenyeget, zsarol minket, hogy a kiállásunk potenciális bűnözővé teszi a tanítványainkat” - mondta Törley. „Én azt gondolom, épp ellenkezőleg, a kiállásunk ugyanis nagyon pozitív hatással van a fiatalokra. Megtanulhatják belőle a szolidaritást, a szakmai és emberi méltóság mibenlétét, az értékek fontosságát. Maruzsa Zoltán beszélgessen el a környezetében levő fiatalokkal, és tanuljon erkölcsről, igazságról. A polgári engedetlenséghez pedig nagyon jó szakirodalmakat tudunk majd ajánlani a számára.”

A Tanítanék a 20K és a TASZ anyagainak segítségével létrehozott egy kisokost, amelyben összegyűjtöttek minden szervezési, jogi információt a polgári engedetlenséggel és az abban való részvétellel kapcsolatban. Ezt el fogják juttatni a velük kapcsolatban álló több ezer pedagógusnak, és a közösségi oldalukon is közzéteszik ma este.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.