Tajvan most tényleg lelőtt egy kínai drónt

külföld
2022 szeptember 01., 10:43
comments 2

A tajvani hadsereg csütörtökön először lőtt le egy azonosítatlan civil drónt, amely a kínai partoknál lévő kis sziget, Shihyu (Oroszlán-sziget) közelében hatolt be a légterébe, miután a kormány kemény fellépést ígért az ilyen behatolások ellen.

Peking, amely a tajpeji kormány határozott tiltakozása ellenére sajátjának tekinti Tajvant, a múlt hónap eleje óta hadgyakorlatokat tart a sziget körül, válaszul Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajpeji látogatására. A tajvani kormány kijelentette, hogy nem fogja provokálni vagy fokozni a feszültséget, de az utóbbi időben különösen feldühítette, hogy kínai drónok többször is a Tajvan által ellenőrzött, Kína partjaihoz közeli szigetek körül ólálkodnak.

Az Oroszlán-sziget a Csinmen-szigetcsoport tagjaként nagyon közel van Kína partjaihoz. Hsziamen és Kvanzhou városokkal szemben, a szárazföldtől mindössze 3-4 kilométerre található.

A szigetcsoport védelmi parancsnoksága közölte, hogy a drón nem sokkal dél után lépett be az Oroszlán-sziget feletti korlátozott légtérbe. A szigeten lévő csapatok megpróbálták elriasztani, de eredménytelenül, ezért lelőtték, a maradványok pedig a tengerben landoltak. Tajvan először kedden adott le figyelmeztető lövéseket egy drónra, nem sokkal azután, hogy Tsai Ing-wen elnök utasította a hadsereget, hogy tegyen „határozott ellenlépéseket” az általa kínai provokációknak nevezett berepülésekkel szemben.

A kínai külügyminisztérium hétfőn elutasította Tajvan drónokkal kapcsolatos panaszait, szerintük „nincs miért felháborodni”.

Az Oroszlán-sziget a kínai partokról nézve.
photo_camera Az Oroszlán-sziget a kínai partokról nézve. Fotó: SAM YEH/AFP

A hidegháború csúcspontján Kína rendszeresen lőtte Csinmen szigeteit, azóta viszont kedvelt turisztikai célpontok lettek ezek a helyek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.