Tajvan figyelmeztető lövéseket adott le egy területe fölött repülő kínai drónra

külföld
2022 augusztus 30., 18:47

Kedden Tajvan figyelmeztető lövéseket adott le egy kínai drónra, amely egy part menti sziget fölött repült. A drón a lövések után visszafordult Kína felé – közölte a katonai szóvivő. Most először adtak le ilyen figyelmeztetést a Kína és Tajvan között hetek óta fokozódó feszültség során. Kína Tajvant saját területének tekinti, míg a szigetország önmagát, szövetségeseivel együtt, független államnak tartja.

Kína egyelőre nem reagált az esetre, de hétfőn a külügyminisztérium elutasította Tajvan drónokkal kapcsolatos panaszait, mondván, ne csináljanak „felhajtást”. Erre utalhatott Caj Jing-ven tajvani elnök, amikor kedden azt mondta: „Akkor ne csináljanak nagy felhajtást, ha petárdákat lövök ki, hogy elriasszak néhány verebet.”

Caj Jing-ven a tajvani  légierő pilótáival 2022. augusztus 30-án.
photo_camera Caj Jing-ven a tajvani légierő pilótáival 2022. augusztus 30-án. Fotó: SAM YEH/AFP

Tajvan már többször szóvá tette, hogy kínai drónok repülnek nagyon közel a Tajvan által ellenőrzött kis szigetcsoportokhoz Kína partjai közelében, legutóbb a Kinmen-szigeteken, a pekingi katonai gyakorlatok részeként. Kína azután hajtotta végre a hadgyakorlatot a sziget körül, hogy Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke pár hete látogatást tett Tajvanra. Az USA két napja jelentette be, hogy két hadihajója átkel a Tajvani-szoroson.

Caj elnök korábban kedden, amikor a fegyveres erőket látogatta a Penghu-szigeteken, bírálta Kínát a drónok és más „szürke zónás” hadviselési tevékenysége miatt. „Minél inkább provokál az ellenség, annál nyugodtabbnak kell lennünk. Nem fogunk vitákat gerjeszteni, és önmérsékletet gyakorlunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk ellenlépéseket tenni” - mondta a haditengerészet tisztjeinek. A védelmi minisztériumot utasította, hogy tegye meg a „szükséges és erős ellenintézkedéseket” légterük védelmében. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.