Áthajózik két amerikai hadihajó a Tajvani-szoroson

külföld
2022 augusztus 28., 05:39
comments 3

Két amerikai hadihajó áthalad a Tajvani-szoroson, jelentette be az amerikai haditengerészet. Ez az első ilyen művelet azóta, hogy augusztus elején, Nancy Pelosi házelnök tajvani látogatását követően megnőtt a feszültség Tajvan és Kína (illetve az USA) között. Kína Pelosi látogatására válaszul nagyszabású hadgyakorlatokat tartott a térségben.

photo_camera A USS Chancellorsville az egyik hajó, ami átkel a szoroson Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Az Egyesült Államok és néhány más nyugati ország az elmúlt években rendszeresen áthajózott a szoroson. Az amerikai haditengerészet közleményében azt írta, hogy a Tajvani-szoroson való áthaladás demonstrálja „az Egyesült Államok elkötelezettségét a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség mellett.” A manőver vasárnap a kora reggeli órákban még tartott.

Peking provokációnak tartja az ilyen akciókat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.