Miért olyan fontos Tajvan, és miért akartak szerződést bontani a k-pop énekessel, aki tajvani zászlót lobogtatott?

külföld
2022 augusztus 21., 13:07

Chou Tzuyu, a TWICE k-pop együttes egyik tagja 2015-ben egy reality műsorban pár másodpercig tajvani zászlóval a kezében szerepelt. Ebből akkora botrány kerekedett, hogy a kiadó nyomására a 16 éves lánynak hivatalosan kellett bocsánatot kérnie Kínától, mondván a zászlóval „Tajvan függetlenségét támogatta”. Tzuyu a videóban kijelenti, hogy „ csak egy Kína létezik”. Az eset csúcspontja talán az volt, amikor megválasztott tajvani elnök, Caj Jing-ven győzelmi beszédében szóba hozta az incidenst.

photo_camera Chou Tzuyu

Bár azóta Kína mégis elfogadhatónak nevezte a tajvani nemzeti zászló lengetését, az eset rámutat a Tajvan körül kialakult diplomáciai helyzet abszurditására.

A Kína-kritikus visszatér

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztus eleji látogatása Tajvanra nagy port kavart. Kína hevesen tiltakozott: az esemény súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak, közölte a kínai külügyminisztérium.

Pelosit eddig sem kedvelte a kínai vezetés. Kongresszusi karrierje alatt Kína egyik leghevesebb kritikusaként vált ismertté:

  • a kilencvenes években ellenezte a Kínával való egyre növekvő kereskedelmet,

  • 1991-ben pekingi látogatásakor egy molinóval fotózkodott, amely a kommunista párt által ‘89-ben letört tüntetések áldozatairól emlékezett meg,

  • 2008-ban pedig megpróbálta rávenni George W. Bush elnököt, hogy bojkottálja a pekingi olimpiát.

link Forrás

Peking a látogatás másnapján többnapos hadgyakorlatba kezdett: körbevette a teljes szigetet, rakétákat lőtt át felette, repülői pedig többször is megsértették Tajvan légterét. Ezen túl a kínai kormány egy sor területen felfüggesztette az együttműködést az USA-val.

photo_camera Fotó: BBC

A növekvő feszültséget fokozott aggodalommal figyelte a világ egy része, hiszen elsőre sok a hasonlóság az orosz-ukrán háború előtti körülményekhez. Tajvan fölött mindig is ott lebegett a Kínával való háború lehetősége, mióta különálló entitásként létezik/próbál létezni.

De miért baj az, ha egy amerikai tisztviselő Tajvanra látogat?

Az Egy Kína-elv

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.