Kína hadgyakorlatokat indított Tajvan körül

augusztus 4., csütörtök 7:46
16

Egy nappal azután, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök elhagyta Tajvant, Kína hadgyakorlatokba kezdett. Csütörtöktől öt napon át tesztelnek többek között nagy hatótávolságú éles lövedékeket.

Wang Yi kínai külügyminiszter Pelosi látogatását felelőtlennek és rendkívül irracionálisnak nevezte a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének külügyminisztereinek ülésén. Azt is elmondta, hogy Kína a lehető legnagyobb diplomáciai erőfeszítést tette a válság elhárítása érdekében, de nem engedheti meg, hogy alapvető érdekei sérüljenek.

Kína hat tilalmi zónát határozott meg a szigetet körülvevő tengeren, szinte teljesen elzárva Tajvant a külvilágtól.

Fotó: BBC

Kína figyelmeztetett, hogy ezeket a zónákat mindenképpen kerüljék el a szigetre érkező hajók, repülők. Tajvanon jelenleg azon dolgoznak, hogy az érkező járatokat áttereljék.

A kínai helikopterek megindultak Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A tajvani kormány figyelmeztette a helyi cégeket, hogy készüljenek fel a lehetséges kibertámadásokra, valamint biztonsági zónákat jelölt ki az ország egész területén, hogy egy esetleges támadás esetén legyen hova menekülnie a lakosságnak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt