Nancy Pelosi elhagyta Tajvant

külföld
2022 augusztus 03., 14:04

Véget ért Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása Tajvanon, elhagyta az országot - írja a BBC. Pelosi már a hivatalos látogatás lehetősége miatt is súlyos kritikákat kapott Pekingtől, amely Kína részének tekinti Tajvant. A kínai kormány hétfőn már azzal fenyegetőzött, hogy nem tűrik tétlenül a vizitet, és célzott hadműveleteket hajtanak végre miatta Tajvan ellen.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a tajpeji parlamentbe érkezik.
photo_camera Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a tajpeji parlamentbe érkezik. Fotó: SAM YEH/AFP

Ezt a házelnök érkezésével megerősítették, ami Tajpej szerint azt jelenti, hogy Kína megsértette a nemzetközi rendet. Pelosi eközben az ország különböző vezetőivel találkozott és azt mondta, az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant, és támogatja a demokratikusan megválasztott tajpeji kormányt.

A kínai hadgyakorlatok csütörtökön kezdődnek és öt napig tartanak majd, érintik a világ néhány legforgalmasabb vízi útvonalát, és nagy hatótávolságú éles lövedékeket is ki fognak lőni. Amerikai tisztségviselők szerint elképzelhető, hogy Kína a látogatást ürügyként használja arra, hogy eszkalálja a konfliktust.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.