Brutális a munkaerőhiány Ausztráliában, jóval több külföldit engednek be az országba, mint eddig

külföld
2022 szeptember 02., 06:37
comments 2

A koronavírus-járvány következményei és a szigorú ausztrál migrációs politika ágazatok sokaságában súlyosbította a munkaerőhiányt – írja a BBC. Országszerte 480 ezer üres állás van, miközben a munkanélküliek aránya ötvenéves mélyponton stagnál.

Különösen erősen érintett a vendéglátás, az egészségügy, a mezőgazdaság és a kereskedelem. A cikk szerint a munkaerőhiány káoszba sodorta a repülőtereket, a gyümölcs megrohad a fákon, óriási nyomás nehezedik a kórházakra.

Az ausztrál kormány szerint külföldi munkásokkal lehet megoldani a problémát, akiket elsősorban Kínából, Indiából és az Egyesült Királyságból várnak.

photo_camera Cseresznyét tekint meg egy munkás egy ausztráliai cseresznyefarmon Fotó: GREGORY PLESSE/AFP

Az Ausztráliába irányuló migráció a 2010-es évek közepén évi 190 ezer fő környékére emelkedett, de miután a bevándorlás kérdése a politikai viták kereszttüzébe került, csökkenésnek indult ez a szám.

Az aktuális pénzügyi évben 195 ezer bevándorlóra lenne szüksége Ausztráliának, ami 35 ezer fős növekedést jelent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.