Brutális a munkaerőhiány Ausztráliában, jóval több külföldit engednek be az országba, mint eddig

külföld
2022 szeptember 02., 08:37

A koronavírus-járvány következményei és a szigorú ausztrál migrációs politika ágazatok sokaságában súlyosbította a munkaerőhiányt – írja a BBC. Országszerte 480 ezer üres állás van, miközben a munkanélküliek aránya ötvenéves mélyponton stagnál.

Különösen erősen érintett a vendéglátás, az egészségügy, a mezőgazdaság és a kereskedelem. A cikk szerint a munkaerőhiány káoszba sodorta a repülőtereket, a gyümölcs megrohad a fákon, óriási nyomás nehezedik a kórházakra.

Az ausztrál kormány szerint külföldi munkásokkal lehet megoldani a problémát, akiket elsősorban Kínából, Indiából és az Egyesült Királyságból várnak.

photo_camera Cseresznyét tekint meg egy munkás egy ausztráliai cseresznyefarmon Fotó: GREGORY PLESSE/AFP

Az Ausztráliába irányuló migráció a 2010-es évek közepén évi 190 ezer fő környékére emelkedett, de miután a bevándorlás kérdése a politikai viták kereszttüzébe került, csökkenésnek indult ez a szám.

Az aktuális pénzügyi évben 195 ezer bevándorlóra lenne szüksége Ausztráliának, ami 35 ezer fős növekedést jelent.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.