„Ígérjük, hogy országunk sosem válik az Orbán-féle Magyarországgá” – kampányol az olasz baloldal a választás előtt

külföld
2022 szeptember 02., 13:30

„Teszek egy ünnepélyes ígéretet a fiataloknak. Ígérjük, hogy az országunk sosem válik az Orbán-féle Magyarországgá”

– mondta Enrico Letta, az olasz baloldali Demokrata Párt (Pd) főtitkára Milánóban egy választási rendezvényen.

Orbán Viktor az EU állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2021. október 22-én.
photo_camera Orbán Viktor az EU állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2021. október 22-én. Illusztráció: Olivier Hoslet/AFP

A HVG arról írt, hogy Olaszországban szeptember 24-én tartják az előrehozott választásokat, és a kampányban a baloldal rendszeresen támadja azokat a jobboldali pártokat, amikkel Orbán Viktor együttműködik. A Matteo Salvini-féle Liga, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek, de Orbán barátja volt a Hajrá, Olaszország! (Forza Italia!) vezetőjéhez, Silvio Berlusconihoz is, és ez a három jobboldali párt a legesélyesebb a kormányalakítsra.

A Ligát és a közvélemény-kutatásokban magasan vezető Olasz Testvéreket azzal vádolják, hogy az Orbán-kormányhoz hasonlóan mennének neki a szabadságjogoknak: a Pd képviselő-jelöltje, Alessandro Zan arról beszélt, hogy ha Meloniék győznek, akkor minden kivívott szabadságjogot elvesznek majd, az Öt Csillag-párti volt kormányfő, Giuseppe Conte pedig azzal vádolja Salvinit, hogy Orbán Magyarországát tekinti modellnek, ahol vitatják a nők azon jogát, hogy egyetemre járjanak. A HVG szerint ezzel az Állami Számvevőszék elemzésére utalhatott. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.