Lengyel állampolgár lett Kriszcina Cimanovszkaja

sport
2022 szeptember 02., 15:05

Megkapta a lengyel állampolgárságot Kriszcina Cimanovszkaja, a fehérorosz futó, akit akarata ellenére akartak hazaküldeni 2021-es tokiói olimpiáról.

„Múlt szombaton volt a lengyel csapatbajnokság, ahol megnyertem a 100 méteres egyéni számot" - írta Cimanovszkaja az Instagramon. „Ez volt az első hivatalos versenyem, amelyen nem fehérorosz, hanem lengyel nőként vettem részt. Alig várom, hogy Lengyelországot képviselhessem, de egyelőre szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített ebben a nehéz évben" - írta.

Kriszcina Cimanovszkaját a fehérorosz olimpiai csapat vezetői a verseny alatt váratlanul a tokiói repülőtérre vitték, és arra akarták kényszeríteni, hogy azonnal utazzon haza, pedig még pályára sem lépett. Cimanovszkaja szerint ennek az volt az oka, hogy az Instagramon kritizálni merte a csapat vezetőit, amiért nem tudták, hogy a 4X400 méteres női váltó tervezett résztvevői közül egyesek nem léphetnek pályára, így az utolsó pillanatban őt is benevezték erre a számra, amit életében egyszer sem gyakorolt.

Egy kiszivárgott hangfelvétel szerint Cimanovszkaját egyik edzője megfenyegette, hogy ha nem tér vissza Fehéroroszországba, akkor nagy valószínűséggel „öngyilkos lesz”. A sportoló először Ausztriába próbált meg menedékjogot szerezni, végül sikerült eljutnia Varsóba, miután Lengyelország humanitárius vízumot adott neki.

Lukasenka szerint Cimanovszkaját külső erők manipulálták, máskülönben nem utazott volna külföldre.

Cimanovszkaja a politikai véleményük miatt bebörtönzött sportolóknak segít, elárverezte például a 2019-ben hazai közönség előtt szerzett európa-bajnoki ezüstérmét. 5200 dollár, vagyis nagyjából másfél millió forint jött össze. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.