Visszatért Srí Lankára a megbuktatott elnök

külföld
2022 szeptember 02., 20:04

Hazatért péntek este Thaiföldről Gotabaja Radzsapaksza korábbi Srí Lanka-i elnök, jelentették a hírügynökségek a colombói repülőtér illetékeseire hivatkozva.

Gotabaja Radzsapaksza július 13-án menekült el az országból felesége és két testőre kíséretében a légierő egyik gépével, miután kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el. Thaiföldre két héttel később utazott. Bár Radzsapaksza thaiföldi vízuma 90 napos tartózkodást tesz lehetővé, és még nem járt le, a politikus inkább a hazatérés mellett döntött feleségével, testőrével és asszisztensével együtt.

Mahinda Radzsapaksza és a testvére, Gotabaja Radzsapaksza 2019. augusztus 11-én.
photo_camera Mahinda Radzsapaksza és a testvére, Gotabaja Radzsapaksza 2019. augusztus 11-én. Fotó: ISHARA S. KODIKARA/AFP

Srí Lanka hónapokon át történelme legsúlyosabb gazdasági válságát élte, amely rendkívül határozott tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, és végül az elnök lemondásra kényszerült bátyjával, a volt miniszterelnökkel együtt. Sokan a valaha nagyhatalmú Radzsapaksza-családot tartották felelősnek a rossz gazdasági helyzetért.

A Srí Lanka-i törvények értelmében egykori elnökként testőröket, járművet és lakhatást biztosítanak neki. A 73 éves politikus lemondásával elveszítette mentelmi jogát. Azzal, hogy hazatért, újra megindíthatják ellene azokat a korrupciós pereket, amelyeket 2019-es hivatalba lépésével felfüggesztettek.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú Srí Lankát példátlan gazdasági válság sújtja. Az ország fél éve fizetésképtelenné vált, és az alapvető szükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt hatalmas tömegtüntetések alakultak ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.