Erdogan demilitarizált szigetek elfoglalásával vádolja Görögországot

külföld
2022 szeptember 03., 15:33
comments 5

Folytatódik az évtizedek óta tartó égei-tengeri vita Görögország és Törökország között. Most a törökök vádolják a görögöket a demilitarizált égei-tengeri szigetek felfegyverzésével, elfoglalásával. A szigetek felfegyverzését Athén visszautasította, most azonban a törökök szerint megszállásról van szó.

A vita az égei-tengeri szigetek helyzetéről, a tengeri határokról, Ciprus görög-török megosztottságáról, a Földközi-tenger szénhidrogénkészletéről is szól. Egyik alapja, hogy Törökország nem fogadta el az ENSZ tengerjogi egyezményét - se annak előzményét -, így mindkét fél máshogy értelmezi a tengeri jogot. 2020-ban például pattanásig feszült a helyzet a két ország között.

photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök Fotó: AYTAC UNAL/Anadolu Agency via AFP

"Amikor eljön az idő, megtesszük, amit meg kell tennünk" - mondta Erdogan.

Törökország szerint görög erők zavarták meg az ankarai repülőket, de tavaly török repülők is behatoltak a görög légtérbe. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.