Jelentős áttörést értek el a karibi korallok megmentéséért folytatott küzdelemben

TUDOMÁNY
szeptember 4., 14:09

A floridai akvárium tudósai áttörést értek el a karibi korallok megmentéséért folyó versenyben: tengerbiológusoknak először sikerült akváriumi technológiával sikeresen reprodukálni a kritikusan fogyatkozó Elkhorn korallt. A CNN szerint ez történelmi előrelépés, amitől azt remélik, hogy segíthet a karibi ökoszisztémák újjáélesztésében, és extra védelmet nyújthat a hurrikánokkal szemben.

Az Elkhorn korall egykor uralta a Karib-tengert, de ahogyan más létfontosságú korallökoszisztémák is leépülnek szerte a világon, ezt is ritkán látni már élve a vadonban. Ezt a fajt – ami azért fontos, mert biztosítja a zátonyok virágzásának építőköveit – eddig köztudottan nehéz volt akváriumban termeszteni, így aztán a tudósok izgatottak lettek a reproduktív kísérletük sikeressége láttán.

„Amikor végül megtörtént, az első érzés a puszta megkönnyebbülés volt. Ez kritikus lépés annak megakadályozására, hogy az Elkhorn korall kihaljon Florida államban” – mondta Keri O'Neil, a tampai akvárium ívási laboratóriumát felügyelő vezető tudós, akit a kollégái „korallsuttogónak” hívnak. Az Elkhorn az akvárium 14. faja, amelyik az Apollo Beach laboratóriumában született, de a csapat az eddigi legfontosabbnak tartja.

photo_camera Fotó: Brusini Aurelien/Hemis via AFP

O'Neil becslése szerint már csak kb. 300 Elkhorn korall maradt a Florida Keys Reef Tractben, de az ívási kísérlet során több ezer korallbébi született. Arra számítanak, hogy közülük akár 100 is felnőttkorba léphet.

A jávorszarvasagancshoz való hasonlóságáról elnevezett korall a zátonyok tetején virágzik, jellemzően 6 méternél kisebb vízmélységben. Emiatt a kolóniáik döntő fontosságúak a nagy hullámok feltörésében. A hurrikánok csúcsszezonjában a zátonyok csendes, de erőteljes szövetségesek, amik megvédik Florida partvonalait a viharhullámoktól, amik a tengerszint emelkedésével egyre nagyobbak. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt