A Kreml az európai vezetőket hibáztatja az Északi Áramlat gázvezeték leállása miatt

energia
2022 szeptember 05., 07:04
comments 2

Vasárnapi közleményében az orosz vezetés az európai politikusokat hibáztatta amiatt, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken még nem sikerült újraindítani az áramlást. A Kreml szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók akadályozták meg a Gazpromot abban, hogy megfelelően karbantartsák a vezetéket.

Az Északi Áramlat 1 balti-tengeri vezetékei
photo_camera Az Északi Áramlat 1 balti-tengeri vezetékei Illusztráció: Stefan Sauer/dpa via AFP

Szerdán derült ki, hogy nullára csökkent a gázáramlás vezetékben, akkor azt közölte a Gazprom, hogy szeptember 3-án moszkvai idő szerint 3 óráig nem lesz gázszállítás a vezetéken keresztül. Pénteken viszont bejelentették, hogy szivárgás miatt a Németországba tartó fő vezeték határozatlan ideig zárva marad.

„Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntenek, hogy megtagadják a berendezéseik, pontosabban a Gazpromhoz tartozó berendezések szervizelését, amelyre a szerződés szerint kötelesek, az nem a Gazprom hibája. Azoknak a politikusoknak a hibája, akik a szankciókról döntöttek” - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz állami televízióban. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes pedig azt nyilatkozta: ahhoz, hogy a berendezés tovább működjön, a Siemens Energynek teljesítenie kell a turbina karbantartási szerződésében foglalt részeit. A Siemens Energy úgy reagált, nem kapott megbízást a munkálatok elvégzésére, de rendelkezésre áll. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.