Kitüntette Orbán Viktort a szerb ortodox pátriárka

POLITIKA
2022 szeptember 5., 9:28
comments 26

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Az indoklás szerint Orbán „a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával, valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki” az elismerést.

A pátriárka szerint Orbán „egyedülálló államférfi Európában, aki harcol Európa lelkéért, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek”.

Orbán Viktor elfogadó beszédében azt mondta: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. „Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység - benne az ortodoxia - nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni.”

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A pátriárka vasárnap főpapi szent liturgiát mutatott be Szentendrén, a Belgrád-székesegyházban. A Magyar Kurír beszámolója szerint többek közt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Vitályos Eszter és Soltész Miklós államtitkárok, illetve Balog Zoltán korábbi miniszter, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is ott volt.

Az Európai Parlament márciusi állásfoglalásában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ortodox egyház több országban, köztük Szerbiában is a hagyományos családi értékek védelmezőjeként próbálja népszeűsíteni Oroszországot.

A szerb ortodox egyház szerint a Parlament ezzel „negatív kontextusba helyezi a hagyományos családi értékek védelmét”, amelyek mellett „a szerb ortodox egyház ugyanannyira kiáll, mint az orosz ortodox egyház, a katolikus egyház és egyes református egyházak”.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a szerb ortodox egyház hivatalosan semleges álláspontot képvisel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt